Slovenija

Šušljanje o bodeči žici ne poneha; vlada molči

STA/G.G.
5. 11. 2015, 13.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Migranti še naprej prehajajo slovensko ozemlje, debata o morebitni postavitvi ograje na meji s Hrvaško pa ne pojenja. K tem prispeva tudi vladna ekipa, ki še vedno molči o informacijah, da je ograja oz. žica že v Sloveniji.

Reuters
Ograja na madžarsko-hrvaški meji.

Najbolj zgovorna sta prvak DeSUS Karl Erjavec in vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer. Zatrdila, da je vlada pripravljena in tehnične ovire lahko zagotovi zelo hitro. Kustec Lipicerjeva pa ni pojasnila, ali so prvi koluti žice, ki naj bi jih po poročanju nekaterih medijev dobili na Madžarskem, po poročanju drugih pa na Poljskem, že v Sloveniji. Na koalicijskem srečanju se o bodeči žici ali ograji po besedah Kustec Lipicerjeve niso pogovarjali.

Če pa bo to treba narediti, torej postaviti tehnične ovire, je država pripravljena, da to lahko naredi zelo hitro, je zatrdila. Dejala je še, da begunska kriza ni predvidljiva v nobenem pogledu, tudi ne v javnofinančnem. Vprašanje sredstev pa po njenih besedah ne sme biti vprašanje.

Tudi prvak DeSUS in zunanji minister Erjavec ni odgovoril, ali je žična ograja že v Sloveniji, ker da za to ni pristojen. Je pa podobno kot vodja poslancev SMC zatrdil, da bo vlada pravočasno pripravila ukrepe in poskrbela za to, da zagotovi varnost državljanov in migrantov, tudi tehnične ovire lahko država zagotovi pravočasno. Tudi razkrili jih bodo pravočasno in v skladu z razmerami, je dodal. Če bi vse te ukrepe že razkrili, po Erjavčevem mnenju ne bi imelo niti smisla, da jih pripravljajo. 

Pogovori o ustreznosti azilne zakonodaje

Je pa Erjavec potrdil pogovore vladne koalicije o ustreznosti aktualne azilne zakonodaje. Če je kakšna pomanjkljivost glede na nove okoliščine, bodo tudi pripravili ustrezne spremembe zakona, a je za zdaj po njegovih besedah še preuranjeno, da bi to komentiral.