Slovenija

Zamolčano o begunski krizi

Matej Klarič
5. 11. 2015, 06.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Čeprav so v preteklosti večkrat zanikali nakup žičnate ograje, neuradne informacije pravijo, da naj bi Slovenija kupovala prav to ograjo. Vlada se očitno pripravlja na vse bolj zaostrene razmere na meji, toda ali je nakup ograje pravilna odločitev?

STA
Madžarski vojaki so v septembru poskusno že postavili ograjo na meji s Slovenijo.

Z vladne strani so se glede nakupa ograje zaenkrat zavili v molk. Toda ograja naj bi kmalu prišla v Slovenijo, zato informacije o tem dolgo časa ne bodo mogli skrivati. Zunanji minister Karl Erjavec je sicer že v oktobru dejal, da razmišljajo o naročilu varnostnih ograj. Podobno izjavo pa je pred dvema dnevoma dal tudi predsednik vlade Miro Cerar, ki po novem ni izključil možnosti postavitve ograj na meji s Hrvaško, ki ji tudi večina javnosti nasprotuje.

Naj spomnimo, da je Cerar sprva zanikal možnost postavitve ograje, kar samo potrjuje prepričanje, da vlada presenetljivo ni bila pripravljena na soočanje s takšnim številom beguncev. Čeprav je bilo to po zaprtju madžarske meje mogoče pričakovati. 

the economist
Ograje po svetu

MADŽARI PRVI POSTAVILI OGRAJO

Najprej so ograjo v naši soseščini začeli na meji s Srbijo že poleti graditi Madžari. Sto petinsedemdeset kilometrov dolga meja je zdaj ločena s štiri metre visoko ograjo. Ograjo so kasneje Madžari zgradili tudi na 41 kilometrih meje s Hrvaško, na preostalih 330 kilometrih meje pa je niso postavili, ker državi na tem mestu ločuje reka Drava. 

OGRAJA TUDI NA MEJI S SLOVENIJO

Tudi Avstrijci so napovedali gradnjo ograje na meji, vendar bo ta manjša od madžarske. V Šentilju so pred dnevi že postavili prve dele te ograje. V septembru je ograjo na meji s Slovenijo povsem nenapovedano začela postavljati tudi Madžarska, vendar so po pritisku iz EU ograjo kmalu umaknili, saj na meji ne smejo zgraditi ničesar, s čimer se ne bi strinjala Slovenija.

splet
Na Madžarskem zaradi ograje že umirajo živali.

KAJ SE BO ZGODILO, KO BO OGRAJA POVSOD

Madžari so sicer zaenkrat uspešno zajezili begunski val, toda pojavlja se vprašanje, kaj se bo zgodilo, ko bodo tudi ostale države postopale enako. Precej verjetno se bodo takrat soočali s podobnimi problemi kot pred gradnjo ograj. Madžarska je sicer pred meseci sprejela zakonodajo, da lahko vojaki in policisti na tiste, ki nezakonito prečkajo mejo, celo streljajo.

Prav lahko se zgodi, da bo to postal edini način za zajezitev prehodov. To lepo kaže na to, kako so različne vlade z načinom reševanja begunske krize zašle v slepo ulico, ki nikakor ne bi smela biti sprejemljiva in spominja na temačne dogodke iz preteklosti. Na svetu bo namreč kmalu več ograj, kot jih je bilo v času hladne vojne, ko je bilo gibanje ljudi mnogo bolj oteženo in prečkanje mej smrtno nevarno.

Google
Bomo tudi v Sloveniji kmalu priča takšnim prizorom?