Slovenija

V Sloveniji do torka za mednarodno zaščito zaprosilo 65 oseb

sta
4. 11. 2015, 14.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V Sloveniji je do torka za mednarodno zaščito zaprosilo 65 oseb, je na današnji novinarski konferenci dejal državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic. Kot je dodal, je danes do tega trenutka v državo vstopilo okoli 3500 migrantov, v kratkem pa je napovedan še vlak s 1000 osebami ter 25 avtobusov na Petišovcih, Gruškovju in Dobovcu.

Reuters
Begunci

Med osebami, ki so v Sloveniji zaprosile za mednarodno zaščito, jih je po besedah Šefica 23 iz Iraka, 14 iz Irana, 12 iz Kosova in sedem iz Afganistana. Po dva sta iz Albanije in Nigerije, po en pa iz Kameruna, Maroka, Sirije, Srbije in Turčije.

Šefic je povedal tudi, da so imeli v torek sestanek operativne skupine, kjer so se dogovorili o nekaterih aktivnostih za prihodnje dni. Imeli so tudi sestanek z 20 predstavniki nevladnih organizacij, s katerimi so podrobno analizirali dogajanje, poslušali pa so tudi njihove predloge in opozorila.

Dogovorili so se glede nekaterih organizacijskih ukrepov, zlasti kar se tiče otrok, doječih mater in drugih žensk. Kot je poudaril Šefic, jim želijo olajšati bivanje oz. zadrževanje pri nas. Prav tako bodo aktivnosti usmerili v povečanje kapacitet, ki bodo potrebne za nastanitev migrantov, če se bo migracijski tok nadaljeval v zimskem času, je še povedal državni sekretar.

Šefic je še ponovil, da se je komunikacija s Hrvaško v zadnjih dneh izboljšala, sami pa si želijo doseči predvsem to, da bi bilo obvladovanje migracijskega toka na celotni migracijski poti še boljše. Pri tem je izpostavil usklajevanje glede dnevnega števila migrantov ter časa prihoda posameznih skupin z vlaki in avtobusi.

Napredek pa je po mnenju Šefica mogoč tudi pri pripravi kapacitet za migrante na migracijski poti. To pa bo, kot je še povedal, tudi ena izmed tem četrtkove videokonference držav na balkanski migracijski poti.