Slovenija

Koprivnikar: S policisti se bomo pogovarjali

STA
29. 10. 2015, 16.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar ob napovedi stavke policistov pravi, da so zaveze, katerih uresničitev zdaj zahteva policijski sindikat, dale pretekle vlade. Ne glede na to, pa so zaveze dane in se bodo s sindikatom o njih pogovarjali. A kot opozarja minister, je hkrati treba paziti na razmerja med primerljivimi poklici.

STA
Boris Koprivnikar

Koprivnikar je ob prihodu na pogajanja s sindikati javnega sektorja poudaril, da se zelo trudijo, da bi ohranili plačni sistem pravičen, a vendar vzdržen.

"Seveda se bomo pogovorili s policijskim sindikatom - predvsem se bo pogovarjalo ministrstvo za notranje zadeve. Hkrati pa moramo imeti pred sabo tudi pomembno dejstvo, da moramo paziti, da so vsi primerljivi poklici enako obravnavani, se pravi, da govorimo širše o uniformiranih poklicih," je dodal.

Policijski sindikat Slovenije je začetek stavke napovedal za 18. novembra, če z vlado ne bodo sklenili dogovora o izvršitvi danih zavez. Možnosti stavke pa ne izključujejo niti v drugem policijskem sindikatu, Sindikatu policistov Slovenije.

Njegov predsednik Zoran Petrovič je dejal, da so se s kolegi iz drugega policijskega sindikata že pogovarjali o poenotenju stališč, so pa vladni strani poslali tudi svoje zahteve, med katerimi je navedel ureditev statusa policistov, ustrezno zaščito in opremo, pa tudi pravično ureditev potnih stroškov.

Ali bodo sodelovali v že napovedani stavki, bodo odločali organi sindikata, pravi Petrovič. Bodo pa, če njihove zahteve ne bodo realizirane, zanesljivo tudi sami posegli po najbolj skrajnem sredstvu, torej stavki.