Svet

V Moldaviji padla vlada

STA
29. 10. 2015, 16.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Moldavski parlament je danes izglasoval nezaupnico proevropski vladi premierja Valeriuja Streleta, ki je na položaju šele od julija. Za nezaupnico je glasovalo 65 od 101 poslanca, poročajo tuje tiskovne agencije.

Reuters
Valeriu Strelet

Koalicijsko vlado sestavljajo Streletovi liberalni demokrati (PLDM), demokrati (PD) in liberalci. PD je že prej zahtevala odstop premierja in 19 njenih poslancev je danes poleg poslancev komunistične in socialistične stranke tudi glasovalo za nezaupnico. 

Strelet je na čelo krhke koalicije stopil konec julija in je na položaju nasledil Chirila Gaburicija, ki je junija odstopil zaradi očitkov o ponarejeni diplomi.

Vlagatelji so predlog nezaupnice utemeljevali z nezadovoljivim delom vlade in domnevno vpletenostjo premierja v korupcijske posle. Nedavno je bil v okviru obsežnega korupcijskega škandala aretiran nekdanji moldavski premier in vodja PLDM Vlad Filat.

Gre za škandal, ki ga je v začetku aprila povzročilo "izginotje" skoraj milijarde ameriških dolarjev iz bank v državi, kar je osmina moldavskega bruto domačega proizvoda. V Moldaviji zaradi tega že več mesecev potekajo protesti.

Moldavija je ena najrevnejših držav v Evropi. Razdeljena je na tiste, ki želijo, da se pridruži EU, in tistimi, ki si želijo tesnejših vezi z Rusijo. Strelet je prevzel položaj z obljubami krepitve odnosov z EU in prizadevanji za članstvo. V svojem zadnjem nagovoru v parlamentu je izrazil zaskrbljenost za prihodnost svoje države, češ da nekateri politiki nimajo nikakršne želje po ohranitvi vsaj minimalne mere stabilnosti.

A voditeljica komunistične stranke Violeta Ivanov je menila, da se je Strelet v svojem kratkem obdobju na premierskem položaju izkazal za nesposobnega. "Imamo najbolj neprofesionalno vlado, kovčki so prazni, bančni sistem je na robi zloma," je dejala.