Slovenija

Miro Cerar med roboti

Žiga Kariž
29. 10. 2015, 16.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V času, ko se Slovenija bori, da bi se izvlekla iz krize, so dobre novice na področju gospodarstva vedno dobrodošle. In če se obeta večmilijonska investicija in 200 novih delovnih mest, se predsednik vlade odpravi tudi v Ribnico.

Žiga Kariž
Slovenija postaja evropski center za robotiko.

Arhiv Svet24
Njegova ekscelenca Keiji Fukuda, japonski veleposlanik

Slovenija je v zadnjih letih v gospodarstvu izgubila kar 90.000 delovnih mest. Temu se v jeziku politikov in gospodarstvenikov reče prestrukturiranje. Neperspektivni poklici in delovna mesta se ukinjajo, odpirajo se nova v dejavnostih, ki imajo pred seboj lepšo prihodnost. Mantra vsakega predsednika (in ene predsednice) vlade do zdaj je bila, da moramo Slovenci ustvariti več delovnih mest z visoko dodano vrednostjo, če želimo, da bosta naše gospodarstvo in naša država prosperirala. In kot kaže, se nam obeta zunanja investicija v višini 35 milijonov evrov, ki bo prinesla 200 novih delovnih mest.

Roboti v Sloveniji

Japonsko podjetje Yaskawa Electric Corporation, daleč največji proizvajalec industrijske robotike na svetu, ima namreč v Ribnici že zdaj dve izredno uspešni podjetji, Yaskawa Slovenija in Yaskawa Ristro, ki ju vodi Hubert Kosler, tvorita pa razvojni sedež tega podjetja za celotno Evropo. 126 zaposlenih ustvari kar 35 milijonov evrov prometa letno. Ob 100. obletnici korporacije so se Japonci odločili v Evropi izvesti večjo investicijo. Nova visokotehnološka tovarna robotov bo stala bodisi na Češkem,Poljskem, Madžarskem, v Slovaški ali Sloveniji. Odločitev naj bi padla naslednje leto, tovarna naj bi začela delovati že leta 2017.

Od česa je odvisno

Visoka predstavnika korporacije Yaskawa Bruno Schnekenburger in Manfred Stern sta ob obeležitvi 100. obletnice korporacije v Ribnici poudarila, da je prednost Slovenije v tem, da imajo z našim podjetjem res dobre izkušnje, da imamo vrhunske strokovnjake in utečeno povezavo z akademsko sfero. A na koncu vse to ne bo pomenilo nič, če k projektu s konkretnimi spodbudami ne bo pristopila tudi vlada. Direktor Yaskawa Slovenija Hubert Kosler je bil jasen. Poljska, Češka in Madžarska so že predstavile zelo mamljive pakete spodbud, zdaj je na vrsti slovenska vlada.

Arhiv Svet24
Udeležba Mira Cerarja na proslavi ob 100. obletnici korporacije Yaskawa pomeni tudi podporo novi investiciji.

Nobenih obljub

Govor Mira Cerarja je bil poln hvale na račun podjetja, ki ga je imenoval zgodba o uspehu, in spomnil, da je vlada s spodbudami agencije Spirit že pomagala pri izvedbi zadnje investicije leta 2012, ki je doprinesla k rasti podjetja in kar podvojitvi števila zaposlenih. Obljub o tokratni pomoči za zdaj sicer ni bilo, a da si bo naša vlada prizadevala, da bi se zadeve obrnile v korist Slovenije, je pričala tudi udeležba vseh, ki v naši državi kaj pomenijo, na proslavi.

Ne gre pozabiti, da se dobri rezultati podjetja Yaskawa Slovenija prelivajo tudi drugam, saj Yaskawa daje delo tudi številnim poddobaviteljem ter vrsti inštitutov, fakultet ter drugih znanstvenih in tehnoloških organizacij, s katerimi razvija tako nove tehnološke rešitve kot nove proizvodne metode. Da bi se zgodba uspešno razpletla v korist Slovenije, upajo tudi trije župani, ki se nadejajo, da bi nova tovarna lahko zrasla v njihovi občini. Poleg Ribnice se namreč za gradnjo nove tovarne ponujata tudi občini Murska Sobota in Kočevje.