Slovenija

Slovenija v družbi Švice, Francije in Nizozemske

STA
28. 10. 2015, 11.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Slovenija je letos na lestvici Svetovne banke o pogojih poslovanja med 189 državami na svetu zasedla 29. mesto. To je šest mest višja uvrstitev kot lani, ko je Slovenija po popravljenih podatkih zasedla 35. mesto. Na prvem mestu ostaja Singapur, sledita Nova Zelandija in Danska, je razvidno iz raziskave Doing Business 2016.

Thinkstock
Vsakoletna raziskava Doing Business temelji na anketah med več kot 10.000 strokovnjaki, ki se ukvarjajo s poslovno in pravno ureditvijo v posamezni državi.

Slovenija je izboljšala pogoje za poslovanje na več področjih, med drugim pri gradbenih dovoljenjih in reševanju insolvenčnih postopkov, je razvidno iz raziskave, ki jo je Svetovna banka predstavila v Bangkoku.

Slovenija se je lani sprva uvrstila na 51. mesto, a je Svetovna banka njeno uvrstitev po popravljenih podatkih zvišala. Letos si Slovenija 29. mesto deli s Slovaško, tik pred njiju pa so se uvrstile Švica, Francija in Nizozemska. Sloveniji in Slovaški sledijo Združeni arabski emirati, Mauritius in Španija.

Najbolje, na prvo mesto, se je Slovenija med 10 kategorijami, ki jih ocenjuje banka, skupaj s še nekaterimi članicami EU uvrstila v čezmejnem poslovanju. Pri zaščiti majhnih delničarjev je ohranila visoko sedmo mesto. Pri odpravljanju nesolventnosti je skočila za 29 mest na 12. Deset mest je pridobila tudi pri uveljavljanju pogodb, a se je uvrstila na 117. mesto. Pri prepisih lastništva je Slovenija pridobila šest mest in se uvrstila na 36. mesto.

Najslabši pri pridobivanju kreditov

Največ, 20 mest, je Slovenija izgubila pri oskrbi z elektriko, a se je uvrstila na 35. mesto. Sicer se je ponovno najslabše odrezala pri pridobivanju kreditov, kjer je zdrsnila za osem mest na 126. Slabše se je odrezala tudi pri ustanavljanju podjetij, kjer je zdrsnila za štiri mesta na 18. mesto. Eno mesto je izgubila tudi pri plačevanju davkov (35. mesto).