Slovenija

Po petih letih spet v Sloveniji

STA
26. 10. 2015, 08.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Črnogorski premier Milo Đukanović danes prihaja na uradni obisk v Slovenijo. Z gostiteljem, premierjem Mirom Cerarjem, se bosta posvetila nadgradnji že zdaj zelo dobrih dvostranskih odnosov, pa tudi procesu vključevanja Črne gore v evroatlantske povezave, zlasti v zvezo Nato.

STA

Đukanovića bosta sprejela tudi predsednik republike Borut Pahor in predsednik državnega zbora Milan Brglez, srečal pa se bo tudi z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem.

Kot napovedujejo v Cerarjevem kabinetu, se bosta predsednika vlad Slovenije in Črne gore osredotočila na krepitev dvostranskih odnosov. Izmenjala bosta tudi poglede na razmere v regiji, zlasti v luči aktualne begunske krize.

Črna gora je doslej v pogajanjih z EU odprla 18 poglavij, dve pa sta že začasno zaprti. 

Ob robu obiska Đukanovića bosta državi podpisali tudi memorandum o sodelovanju na področju pravosodja in aneks k programu mednarodnega razvojnega sodelovanja, kar je po navedbah Cerarjevega kabineta dodatna priložnost za okrepitev pravne podlage dvostranskega sodelovanja med državama.

Đukanović in Cerar se bosta posvetila tudi procesu vključevanja Črne gore v evroatlantske povezave. Črna gora je doslej v pogajanjih z EU odprla 18 poglavij, dve pa sta že začasno zaprti. Pri vključevanju v zvezo Nato je praktično tik pred ciljem. Kot je prejšnji teden v Podgorici napovedal generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg, bi Črna gora lahko že na decembrskem ministrskem srečanju Nata dobila formalno vabilo v članstvo.