Slovenija

Danes na tapeti drugi tir

STA
26. 10. 2015, 06.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

DZ bo danes razpravljal o drugem železniškem tiru med Koprom in Divačo. Del poslancev namreč na septembrski seji ni bil zadovoljen z odgovorom infrastrukturnega ministra Petra Gašperšiča na vprašanje poslanca SD Janka Vebra, kako bo vlada izpeljala projekt, zlasti v luči zapiranja finančne konstrukcije.

vlaki.info

Minister Gašperšič je takrat med drugim pojasnjeval, da na ministrstvu pripravljajo javno naročilo za preverbo ocenjene vrednosti projekta, za katerega bodo kmalu objavili mednarodni razpis, sledil pa bo mednarodni poziv potencialnim zasebnim vlagateljem, s katerim bodo preverili interes zasebnih vlagateljev za izvedbo projekta z javno-zasebnim partnerstvom.

Skušali bodo tudi maksimizirati delež evropskih sredstev, in sicer s prijavo projekta na razpis za črpanje ostankov neporabljenih nacionalnih kohezijskih ovojnic, kar je predvideno v letih 2017 in 2018. Na teh razpisih je namreč po Gašperšičevih pojasnilih mogoče dobiti do 85 odstotkov sofinanciranja, medtem ko bi pri klasičnih odprtih razpisih lahko pridobili samo 30 odstotkov sofinanciranja.

Skušali bodo maksimizirati delež evropskih sredstev, in sicer s prijavo projekta na razpis za črpanje ostankov neporabljenih nacionalnih kohezijskih ovojnic, kar je predvideno v letih 2017 in 2018. 

Gašperšičevi odgovori sicer niso zadovoljili Vebra in še nekaj poslancev, ki se bojijo, da bo še pred gradnjo drugega tira prvi tir med Koprom in Divačo prezaseden in ne bo zmogel prevzemati dodatnega tovora, ki ga sicer Luka Koper lahko pripelje v pristanišče. Veber je menil, da je iskati zasebnega vlagatelja in čakati na ostanek denarja preresno vprašanje, DZ pa je podprl njegov predlog, da opravi razpravo o finančni konstrukciji projekta drugega tira Koper-Divača.