Slovenija

V Šoštanju odprli prenovljen Trg svobode

sta/mv
25. 10. 2015, 09.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V Šoštanju so v petek odprli prenovljen Trg svobode, vrednost naložbe pa je znašala dober milijon evrov. V okviru prenove trga, ki je potekala od junija letos, so prenovili kanalizacijsko omrežje, javno razsvetljavo, tlakovanje in ozelenitev, so sporočili s šoštanjske občine.

facebook

Namesto opornega zidu pred šoštanjsko občino so uredili široka stopnišča in tribune za dogajanje na trgu. Izdelali so klančino ob tamkajšnji banki za dostop invalidov do občine in stopnišče za občino, ki povezuje trg s cesto za občino. Osrednji del trga so tlakovali s kamnitimi ploščami, obrobo trga z granitnimi kockami, v okolici pa so uporabili betonske tlakovce in asfalt. Na mestu zadružnega doma je parkirišče, tlakovano s travnimi ploščami. Dopolnjen je topolov drevored, ki kot zelena stena že od ureditve trga vzpostavlja njegovo severno stranico. Z nižjimi cvetočimi glogi je zasajen manjši zaliv trga pri Mevcu, s stebrastimi gabri pa uličica pri Valterju. Dopolnjena so manjkajoča drevesa v drevoredu pri Mercatorju, ki je dobil še vzporedno zasaditev na drugi strani ceste. Osrednji zeleni poudarek trga pa je stari ginko, pod katerim je urejena okrogla klop. Na območje so postavili tudi nove klopi, stojala za kolesa, koše in korita z grmovnicami.

Na ogled tudi star vodnjak

Na ogled je tudi star vodnjak, ki so ga našli ob gradbenih delih. Okoli vodnjaka je ploščad, izdelana s kamni, pobranimi iz stare ceste proti Usnjarni, ki se je tudi pokazala med izkopi. Prenova je potekala ob sprotnem sodelovanju z celjsko območno enoto zavoda za varstvo kulturne dediščine.