Slovenija

Mariborski svetniki spet merili moči

pr
23. 10. 2015, 20.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Po manj kot tednu dni so se mariborski mestni svetniki v sredo znova sešli, tokrat na izredni seji. Koalicija in opozicija sta znova merili moči, o predlogu za odpoklic župana pa bosta razpravljali predvidoma na prihodnji seji.

STA

Župan Andrej Fištravec je uvodoma seznanil mestne svetnike z imenovanjem župana Svete Trojice Darka Frasa za vršilca dolžnosti mestne uprave, da bi pomiril opozicijske svetnike, ki so prejšnji teden podali pobudo za odpoklic župana, ker naj bi ravnal nezakonito, s tem ko naj bi po razrešitvi direktorja mestne uprave Bojana Babiča sam prevzel določene naloge direktorja.

Po besedah mestnega svetnika opozicijske SDS Renata Škerbinca imenovanje ne opravičuje dejstva, da je župan mesec in pol ravnal nezakonito. »Vaše današnje dejanje je dobra gesta, ker si Maribor res zasluži drugega župana,« je hudomušno pripomnil predstavnik SMC Andrej Špenga, prepričan, da Frasovi funkciji župana in vodje mestne uprave nista združljivi. Razprave o predlogu odpoklica Fištravec znova ni dopustil.

»Tako ad hoc ne moremo odločati o županu,« je dejal in opozicijo ponovno pozval, naj to točko uvrsti na naslednjo redno sejo mestnega sveta, da se lahko ustrezno pripravi gradivo za odločanje. Po skoraj dvournem sprejemanju dnevnega reda je opoziciji seje poleg predloga o spremembi sestave občinske komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja (Kviaz) in prispevanja sredstev za nabavo avtobusa za odvzem krvi na terenu uspelo spraviti na dnevni red le še elaborat o organiziranosti gasilcev.

RAZMERJE MOČI

Najbolj vroča je bila razprava o spremembi sestave Kviaza, da bi ta po izstopu štirih svetnikov iz Liste župana Andreja Fištravca bolje odražal razmerje moči v mestnem svetu. »Želimo, da se na pošten način razdeli funkcije. Gre za pomembno telo, skozi katero kadrirate skozi naše in vaše,« je povedal Stojan Auer iz Liste za pravičnost in razvoj (LPR).

Fištravec se je sicer strinjal, da je sprememba Kviaza nujna, a da je treba o tem opraviti širšo razpravo. Naposled je mestni svet sprejel kompromis, da naj se začnejo pogajanja o novi sestavi Kviaza in nato oblikuje predlog do seje mestnega sveta 12. novembra. Po spremembi sestave Kviaza naj bi sledile še spremembe v preostalih odborih in komisijah mestnega sveta.