Slovenija

Želja po odpoklicu mariborskega župana Fištravca

Gabrijel Toplak
18. 10. 2015, 06.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Opozicijski svetniki so po neuspeli zahtevi o odpoklicu Andreja Fištravca, ki predloga ni dal na glasovanje, povzročili nesklepčnost in sejo pred zaključkom protestno zapustili.

sta

Četudi ima opozicija v mariborskem mestnem svetu večino, na četrtkovem poznopopoldanskem nadaljevanju septembrske seje ni uspela z zahtevo o odpoklicu župana Andreja Fištravca, saj ta predloga ni želel dati na glasovanje.

sta

POZIV K GLASOVANJU

Mestni svetnik Liste za pravičnost in razvoj (LPR) Stojan Auer je namreč Fištravca v imenu 24 predlagateljev zahteve za odpoklic župana, ker naj bi ravnal nezakonito s tem, da ob županski opravlja še funkcijo v. d. direktorja mestne uprave, še enkrat pozval, naj da predlog na glasovanje, sicer bodo zapustili sejo zaradi njene nelegitimnosti.

sta

Stojan Auer je prepričan, da si je Andrej Fištravec s pooblastilom za v. d. odvzel funkcijo župana.

In ker je župan vztrajal pri stališču, da so predlagatelji zlorabili proceduro in da je njihov predlog sklepa nezakonit, so sejo ob LPR zapustili tudi mestni svetniki SDS, SMC, Županove liste in samostojni svetniki. Ta je bila zaradi nesklepčnosti prekinjena. »Kot župan ne bom dopustil nezakonitega glasovanja in nikoli ne bom ravnal v nasprotju z zakonom. Mnenja in predlog mestnih svetnikov bomo proučili in nanje ustrezno odgovorili. Nikakor pa ne bom pristajal na izkrivljanje resnice in zlorabo interpretacij pravnih aktov v populistične namene. Nisem v. d. direktorja mestne uprave, jaz sem župan,« je po seji povedal Fištravec in dodal, da imajo mestni svetniki, če so prepričani, da počne karkoli nezakonitega, na voljo številne pravne vzvode. »Verjetno se vsi strinjamo, da imamo v Mariboru preveč resnih problemov, da bi si lahko privoščili tovrstne politične igre, ki našemu mestu le škodujejo, hkrati pa nikomur ne koristijo,« je po navedbah z občine sporočil Fištravec.

Opozicija želi spoštovanje zakonskih določil ter občinskega statuta in pravilnika.

SPOŠTOVANJE ZAKONA IN STATUTA

Stojan Auer je v petek za Svet24 poudaril, da so opozicijski svetniki želeli le tisto, kar jim omogočajo zakonska osnova ter statut in pravilnik Mestne občine Maribor. »Ugotovili smo, da je župan sam sebe pooblastil za v. d. direktorja občinske uprave, kar je v nasprotju z zakonodajo. S tem si je namreč odvzel funkcijo župana, saj sta obe funkciji med seboj nesprejemljivi. Zato smo tudi predlagali ugotovitveni sklep, kar je začetek za razrešitev župana,« je pojasnil Auer. Po njegovem mnenju zato župan Fištravec sej ne vodi več legitimno, ker opravlja dvojno funkcijo. »To je po zakonu najhujša kršitev,« je poudaril Auer, ki mu je župan odgovoril, naj počakajo do druge seje, ko bodo to točko obravnavali. Vmes pa bo po njegovih besedah Fištravec najverjetneje imenoval v. d. direktorja. »Vsi tisti sklepi, ki jih je dal kot v. d. direktorja, so po naši oceni ničelni, vendar ker nam v četrtek ni uspelo odločati o ugotovitvenem sklepu, se ne bo nič zgodilo. Kakršnakoli kazenska sankcija je zdaj vprašljiva,« je poudaril Auer in sklenil, da je župan Fištravec tudi večkrat dejal na mestnem svetu, da opravlja funkcijo v. d. direktorja, ter pritrdil vprašanju, ali je župan tudi v smislu pregledovalca gradiva.