Slovenija

V ptujskem vrtcu prihaja do sporov in obtožb zaradi mobinga

sta
22. 10. 2015, 09.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V ptujskem vrtcu so odnosi med zaposlenimi očitno že nekaj časa skrhani, vrh pa so spori dosegli, ko se je dolgoletna ravnateljica Božena Bratuž odločila sprožiti postopke za prekinitev delovnega razmerja njenih pomočnic Ksenije Zorec in Mojce Nahberger, piše današnji Večer. Obe sta zdaj ravnateljico obtožili mobinga in o tem seznanili sindikat.

Delfino Blu

Zorčeva in Nahbergerjeva sta pred dnevi po pisanju časnika na sindikat v vrtcu vložili zahtevo za sprožitev postopka ugotavljanja mobinga na delovnem mestu. Kot sta pojasnili, sta dolgo upali, da bo boljše, razmišljali sta, da je tudi ravnateljica pod pritiskom, da bo spoznala, da takšni odnosi ne vodijo nikamor, da so nedostojni, zato sta z ukrepanjem odlašali.

A ko sta konec septembra prejeli pismo odvetniške pisarne s pisnim opozorilom pred uvedbo postopka redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi, ki po njunem mnenju ni imelo nobene osnove, sta se odločili ukrepati. Ob tem sta zatrdili, da trpinčenje in poniževanje na delovnem mestu čutita predvsem od leta 2012, ko se je pojavilo več anonimk.

"Doživljava ga kot obtoževanje za pisanje anonimk, zasliševanje, tudi po več ur, ustrahovanje, poniževanje, kričanje, žalitve, grožnje, prepovedi, ukazovanje in poseganje v zasebno življenje, ravnateljica je do naju nastopala s pozicije moči, ne sprejema nikogaršnjih predlogov in pobud. Zdaj tudi na sejah sveta zavoda, sveta staršev in vzgojiteljskem zboru ne smeva več sodelovati," sta za Večer povedali pomočnici ravnateljice.

Ravnateljica Bratuževa obtožbe sodelavk zavrača, potrjuje pa, da obe zadnje čase z njo komunicirata s pomočjo pravnih mnenj. Kot je povedala za časnik, očitno odrejanje del in nalog razumeta kot mobing, dejstvo pa je, da so prav vsi nadzorniki, ki so se zadnje mesece zvrstili v vrtcu in podrobno pregledali njeno delo, svetovali, naj to porazdelim med svoji pomočnici.

"Tako sem tudi ravnala in ne razumem njunega odziva, saj se v prav vseh nam podobnih zavodih s področjem javnih naročil in vodenjem tehnične službe, kamor sodijo tudi pregledi vozil in vodenje potnih nalogov, ukvarjajo pomočniki ravnatelja. Bila sem celo pripravljena najprej dodeljene naloge zamenjati, kot sta želeli sodelavki," je povedala Bratuževa, sicer že 34 let ravnateljica vrtca, ki ji mandat poteče maja 2017, ko naj bi se upokojila, čeprav je pogoje za upokojitev že izpolnila.

Ravnateljici sicer že nekaj časa ni naklonjena niti nova ptujska mestna oblast, ki ni bila zadovoljna z ugotovitvami poročila nedavno opravljenega nadzora v vrtcu. Župan Miran Senčar je želel svet zavoda pozvati, da ravnateljico začasno suspendira ali celo razreši. Ker naj bi to bil zelo zahteven postopek, so se na mestni občini odločili ravnateljico kazensko ovaditi zaradi domnevnih nezakonitih poslov, še dodaja Večer.