Slovenija

Na UKC bi lahko preprečili smrt štirih bolnikov

STA
14. 10. 2015, 06.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Svet Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana bo danes obravnaval poročilo o otroški srčni kirurgiji.

STA

Program je sicer nedavno na zdravstvenem svetu dobil podporo, da se nadaljuje, potem ko je mednarodna komisija v zunanjem strokovnem nadzoru ugotovila, da je bila varnost bolnikov v tem programu med letoma 2007 in 2014 resno ogrožena.

Mednarodna komisija je v nadzoru ugotovila, da je bila varnost bolnikov v okviru programa med letoma 2007 in 2014 resno ogrožena. Zaradi odsotnosti dokumentacije, ki je vodstvo UKC ni posredovalo komisiji, pa so rezultati umrljivosti in obolevnosti morda zelo izkrivljeni, je opozorila komisija.

Mednarodna komisija je v nadzoru ugotovila, da je bila varnost bolnikov v okviru programa med letoma 2007 in 2014 resno ogrožena.

Med drugim je komisija ocenila, da bi bilo mogoče preprečiti smrt štirih bolnikov, ki so jih v okviru programa operirali v letu 2012. V tem letu naj bi sicer operirali še 12 bolnikov, katerih dokumentacije pa komisija ni prejela.

Vodstvo kliničnega centra se je nato opravičilo staršem otrok s prirojenimi srčnimi napakami za dogodke na otroški srčni kirurgiji. Sicer pa bodo staršem v kratkem tudi poglobljeno predstavili, kako program poteka danes. Po besedah sedanjega vodje programa Tomislava Klokočovnika je danes program, v okviru katerega operirajo tuji kirurgi, varen in kakovosten.

Svet UKC bo danes obravnaval tudi poročilo o izvajanju ukrepov iz odločbe upravnega in strokovnega nadzora s svetovanjem na nevrološki kliniki UKC Ljubljana. Nadzora sta sledila odkritju, da naj bi zdravnik Ivan Radan skrajšal življenje več bolnikom.