Svet

Vrh Cerkve razklan

Luka Tetičkovič
14. 10. 2015, 06.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Reformator papež Frančišek ima zaradi svojih liberalnih pogledov na koncept družine nemalo težav na izrednem zborovanju škofovske sinode, ki poteka v Vatikanu. V medije je prišlo pismo 13 kardinalov, ki se ne strinjajo s tem, kako je papež odprl in določil razpravo.

Reuters

»Medtem ko ima osnutek sinodinega dokumenta Instrumentum Laboris spoštovanja vredne elemente, ima tudi sekcije, ki bi jim koristila premislek in predelava. Zdi se, da nove procedure, ki vodijo sinodo, omogočajo pretiran vpliv na njene usmeritve in na končni sinodin dokument,« se glasi pismo papežu, ki ga je podpisalo 13 kardinalov. Po razkritju v medijih so se štirje od podpisanih kardinalov od pisma distancirali. Več jih je poudarilo, da so podpisali drugačno pismo.

Reuters

Konservativci izrinjeni iz razprave

»Odsotnost predlogov in razprav ter glasovanj, ki jih spremljajo, dozdevno onemogoča odprto razpravo in jo zapira v majhne skupine. Zato menimo, da je nujno, da se glasovanje o predlogih vrne na raven celotne sinode. Glasovanje o končnem dokumentu pride na vrsto prepozno v procesu za celovit pregled in dopolnitev teksta,« nadaljujejo konservativni kardinali, »mnogi očetje so izrazili zaskrbljenost nad sinodo, ki je zasnovana za naslovitev ključnega pastoralnega vprašanja – utrjevanja dostojanstva poroke in družine. Nad tem sicer pastoralnim vprašanjem bi lahko prevladali teološki/doktrinalni pogledi na občestvo ločenih in civilno ponovno poročenih

Ne želijo ponoviti napake protestantov

Nekaj vrstic nižje so podpisani kardinali jasno izpostavili nevarnost, ki jo predvidevajo pri tem razcepu: »Kolaps liberalnih protestantskih cerkev v sodobni dobi, ki je bil pospešen zaradi njihove opustitve ključnih krščanskih prepričanj in praks v imenu pastoralne prilagoditve, nas opominja, da moramo pri tej sinodalni razpravi postopati izjemno pazljivo

Reuters

Reformni papež pomisleke zavrača

Frančišek je pismo na sinodi posredno naslovil 6. oktobra, ne da bi ga pri tem navajal. Poudaril je, da se na lanski sinodi katoliške doktrine o družini niso dotikali, in posvaril pred poskusi omejevanja letošnje sinode na zgolj problematiko občestva razvezanih.

Liberalni glasovi v Cerkvi sicer pozivajo k temu, da mora ta tradicionalna institucija v svoje občestvo ponovno pritegniti vernike, ki so bili iz nje odtujeni zaradi svoje spolne usmerjenosti, življenja na koruzi ali brez možnosti biti cerkveno razvezani.

Papež želi konkretne sklepe

Ob tem je sicer res, da 270 udeležencev sinode dela na tem, da bi ponovno pripravili osnutek končnega dokumenta, vendar je res tudi to, da bo končni tekst pripravila komisija, ki jo imenuje papež. V slednji imajo liberalni glasovi večino, konservativci pa po drugi strani računajo na večino med 270 udeleženci sinode.

Slednje bi lahko razumeli kot poskus papeža, da s pomočjo sinode pride do pomenljivega dokumenta, s pomočjo katerega bo lahko nadaljeval svoj projekt reforme Katoliške cerkve od zgoraj. Na več preteklih sinodah so se namreč zapisale mlačne in ohlapne formulacije, ki jih je bilo mogoče preširoko razlagati.

Reuters