Slovenija

Vključil se je v poslovanje Postojnske jame in postal trn v peti

P.R.
12. 10. 2015, 18.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Postojna turizem je Občina Postojna ustanovila pred petimi leti in prek nje kupila 25,1-odstotni delež družbe Postojnska jama, s čimer si je v Postojnski jami zagotovila kontrolni delež.

uredništvo

Direktor družbe Postojna turizem Teodor Kocman, ki je vodenje prevzel aprila letos, je na novinarski konferenci predstavil zaplete pri upravljanju podjetja Postojnska jama.

Teodor Kocman: »Kot odgovornega družbenika me zanima, kaj se z denarjem občanov dogaja in kako se naš vložek plemeniti.«

TRN V PETI

Na Občini Postojna se pred prihodom novega župana Igorja Marentiča niso ukvarjali s tem, kako deluje Postojnska jama v dobrobit občine kot delničarja, in s tem posledično, kaj imajo krajani od tega. Zato se Kocman zaveda, da je s tem, ko se je vključil v poslovanje Postojnske jame, postal trn v peti.

Kocman je bil prisoten na dveh upravnih odborih Postojnske jame in kot odgovoren gospodar družbe, ki z vsem svojim premoženjem odgovarja za njeno zakonito poslovanje, je Marjanu Batagelju postavil 14 vprašanj, a nanje ni dobil niti enega odgovora. »Če teh podatkov nimam, ne morem izvajati svoje funkcije nadzora in upravljanja,« pravi Kocman. Nato je enaka vprašanja poslal pisno in zahteval od upravnega odbora pridobitev teh podatkov. Batagelj kot predsednik upravnega odbora je odpisal, da kot posamezen član upravnega odbora nima pravice zahtevati kakršnihkoli podatkov, ker to ni v statutu. »Iz tega sem začel sklepati, da se želijo določeni podatki prikriti dodaja sogovornik.

25,1-odstotni delež družbe Postojnska jama je v lasti Postojna turizma. 

Teodor Kocman se je spraševal tudi o smotrnosti nakupovanja nepremičnin in poslovanja s povezanimi družbami. Družba Batagel & Co. je Postojnski jami prodala nepremičnine v vrednosti skoraj štiri milijone evrov (3,962.084,08). Na novinarski konferenci je pokazal tudi pogodbi, ki to dokazujeta. Prva se nanaša na nepremičnino na poplavnem območju, gre za skladišča in zemljišča, ki jih je družba Batagel & Co. prodala družbi Postojnska jama za 1,3 milijona evrov. Pri tem je družba Batagel & Co. ustvarila skoraj milijon evrov dobička. Iz letnih poročil Postojnske jame in družbe Batagel & Co. je razvidno, da je bila vrednost nepremičnine pred prodajo 355.427 evrov, prodana pa je bila za 1,344 milijona evrov. V drugi pogodbi gre za lokal v središču Postojne, nekdanjo restavracijo Jadran, danes restavracijo Proteus, ki jo je družba Postojnska jama od družbe Batagel & Co. najprej prevzela v najem in za to na leto plačala več kot 200 tisoč evrov, nato pa je lokal skupaj s še nekaj apartmaji in garažami kupila za ceno 2,6 milijona evrov. »Kot odgovornega družbenika me zanima, kaj se z denarjem občanov dogaja in kako se naš vložek plemeniti,« še pravi Kocman.