Slovenija

Kakšna bo usoda slovenskih smučišč?

Žiga Kariž
12. 10. 2015, 06.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Bodo lastniške spremembe končno pognale razvoj ali bomo priča zatonu turističnih destinacij, ki veljajo za ponos Slovenije?

RTC Krvavec

Priprave na zimsko sezono so na vseh smučiščih na vrhuncu, a vprašanje je, ali jim bo naprave uspelo zagnati povsod.

Kanin

Kanin je edino slovensko smučišče, ki presega nadmorsko višino dva tisoč metrov. Po letih agonije je leta 2013 kabinska žičnica doživela okvaro, odkatere si ni opomogla. Smučišče je obstalo; ker ni bilo vzdrževano, so snežni zameti poškodovali še preostalo infrastrukturo. ATC Kanin, ki je imel žičnico v lasti, je šel v stečaj, zaradi pomanjkanja turistov v zimski sezoni so propadli tudi vsi večji hoteli. A zgodba Kanina, kot kaže, ni končana. Država je zagotovila šest milijonov evrov za obnovo žičnice in vzpostavitev povezave z italijanskim smučiščem Sella Nevea. Dela so se že začela in ob ugodnem vremenu bi se smučišče lahko odprlo že letos. Ob tem je spodbudna novica tudi, da je propadajoči hotel Kanin dobil novega lastnika, družbo Alpe Adria hoteli iz Kopra, katere lastnik je Sergej Vorožejkin, ki že ima v lasti ljubljanski hotel Cubo.

Vogel

Smučišču Vogel se za obiskanost ni bilo treba bati, tudi poleti ne, saj so letos postavili rekord po številu prevozov, bilo jih je kar 90 tisoč. A dejstvo ostaja, da ima smučišče še veliko neizkoriščenih možnosti. Bo sprememba v lastništvu končno prinesla tudi napredek? Družba KD Kapital je podjetje Žičnice Vogel prodala avstralskemu poslovnežu slovenskih korenin Anthonyju Tomažinu. Ta je napovedal, da ga čaka trdo delo in tudi obilo investicij. Najprej naj bi zamenjal dotrajano žičnico Zadnji Vogel, prioriteta pa ostaja vzpostavitev sistema umetnega zasneževanja, ki ga ovira le dejstvo, da je Vogel del Triglavskega narodnega parka. A na žalost to še ne pomeni rešitve za propadajoče nastanitvene objekte na Voglu in v okolici. Hotel Ski, ki stoji na samem smučišču in je popolnoma dotrajan, namreč Tomažina po njegovih lastnih besedah ne zanima. Prva tri leta naj bi se ukvarjal zgolj z žičnicami.

Mariborsko Pohorje

Že drugo leto zapored se pojavlja vprašanje, ali se bo na Mariborskem Pohorju smučalo ali ne. Po propadu družbe ŠC Pohorje in z njo povezanih družb, ki so upravljale žičnice, te zdaj upravlja družba Marprom, a je delovanje Pohorja še vedno odvisno tudi od propadlih podjetij, ki so se znašla v stečaju. Zato se ob pripravi na zimsko sezono rado tudi kaj zaplete. A direktor Marproma je že avgusta za naš časnik suvereno napovedal, da zimska sezona bo.

Smučišče 2864

Največ zapletov je pri smučišču, ki trenutno ostaja le na papirju. Projekt smučišča 2864 se je po tem, ko je spomladi kazalo, da bi lahko zaživelo že letos, znova znašel v slepi ulici. Ljubljanska nadškofija, ki je lastnica dobršnega dela zemljišč, na katerih bi bilo smučišče, se je namreč pritožila na izdajo gradbenega dovoljenja. Njihov pomislek je dokaj razumljiv. Bojijo se, da bi ostali brez najemnine za zemljišča, saj družba Bohinj 2864 ni ponudila zadostnih garancij. »Družba je navedla zgolj, da bo dokapitalizirana v višini deset milijonov evrov, da bo pridobila nepovratna sredstva v višini 20 milijonov in 20 milijonov evrov komercialnega kredita. Po naših podatkih pa vlagatelj do danes ni bil dokapitaliziran, ni pridobil nepovratnih sredstev, komercialnega kredita mu prav tako niso odobrili,« navaja tiskovni predstavnik ljubljanske nadškofije Boštjan Prevc.