Slovenija

Na deseti dan gladovne stavke ga ministrstvo prosi, naj preneha

STA/G.G.
9. 10. 2015, 15.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ministrstvo za kulturo je danes soustanovitelju KSEVT Mihi Turšiču osebno predalo pismo, v katerem ga prosi za prekinitev gladovne stavke, ker zanjo "ni nobenega utemeljenega razloga". V njem je izrazilo obžalovanje, da ne more ugoditi vsem njegovim zahtevam, ter mu sporočilo, da so mu vrata ministrstva vedno odprta za dialog.

STA
Kot je ministrstvo še pripomnilo v pismu, o naklonjenosti do KSEVT priča podatek, da mu je lani namenilo 110.000 evrov in letos 25.000 evrov, hkrati pa je objavilo vrsto razpisov, na katere se zavod ni prijavil.

Kot je ministrstvo sporočilo Turšiču, so mu vrata "vedno odprta za dialog in reševanje vseh odprtih vprašanj v okviru možnosti in pristojnosti ministrstva za kulturo". Vsem njegovim zahtevam pa ne more ugoditi, ker "lahko ravna izključno v skladu z zakonodajo, če ne želi zagrešiti kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev".

Ker je Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij (KSEVT) občinski javni zavod, je morebitna sprememba njegovega statusa kot tudi imenovanje novih organov zavoda v domeni občine kot ustanoviteljice, pišejo na ministrstvu.

Glede povišanja sredstev za kulturo na dva odstotka državnega proračuna pa je ministrstvo zapisalo, da si želi enako in da si za to tudi prizadeva. Pri tem je omenilo, da so letos uspeli doseči povišanje integralnih sredstev proračuna in da so pridobili znatna sredstva iz strukturnih skladov.

Ministrstvo je v pismu poudarilo naklonjenost delovanju KSEVT na področju kulture. Kot je zapisalo, je bilo od februarja letos na ministrstvu 18 sestankov oziroma srečanj na temo njegovega finančnega poslovanja in programskih vsebin. Z vsem so seznanili tudi predsednika vlade.

Ker je dejavnost KSEVT v večji meri vpeta na področja, ki jih pokrivata ministrstvi za izobraževanje znanost in šport ter gospodarski razvoj in tehnologijo, obstajajo možnosti za pridobitev sredstev tudi na njihovih razpisih. Občino Vitanje pa je ministrstvo pozvalo, da kot ustanoviteljica čim prej poskrbi za nemoteno delovanje zavoda, ki bo zagotovilo nemoteno poslovanje in uresničevanje poslanstva KSEVT.

Turšič, ki z gladovno stavko v Moderni galeriji izraža nezadovoljstvo nad delovanjem ministrstva za kulturo v zadnjem letu, predvsem v odnosu do KSEVT in podobnih ustanov, in med drugim zahteva zvišanje proračuna za kulturo na dva odstotka, je po devetih dneh danes sporočil, da bo stavko nadaljeval do izpolnitve zahtev.