Slovenija

Obrambnemu resorju po večletnem upadanju nominalno nekoliko več sredstev

STA
8. 10. 2015, 20.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Odbor za obrambo se je seznanil s predlogoma proračunov za prihodnji dve leti v delih, ki se nanašata na obrambni resor. Ministrica Andreja Katič je izrazila zadovoljstvo, da se je večletni trend upadanja izdatkov za obrambo nominalno zaustavil. V delu opozicije so bili kritični, saj se delež sredstev glede na BDP kljub temu nekoliko zmanjšuje.

sta

Proračun obrambnemu resorju v letu 2016 namenja slabih 347,4 milijona evrov, kar je več od predvidene realizacije v letošnjem letu (342,2 milijona evrov), v letu 2017 pa približno 343,5 milijona evrov.

Obrambna ministrica Andreja Katič je na seji izrazila zadovoljstvo, da se je po letu 2010 nominalno prvič zaustavil trend padanja izdatkov za obrambo. Zvišujejo se sredstva, namenjena Slovenski vojski (SV) in upravi za zaščito in reševanje, nekoliko manj sredstev pa bo deležen upravni del ministrstva, je pojasnila.

Predloga proračunov za prihodnje dve leti sta usmerjena v minimalni razvoj, saj so se nekoliko povečala tudi sredstva za investicije. Tako Katičeva ocenjuje, da bo mogoče s predvidenimi sredstvi zagotavljati ustrezno pripravljenost SV in uprave za zaščito in reševanje. Prav tako naj bi sredstva zagotovila nemoteno sodelovanje Slovenije v mednarodnih operacijah in misijah, pri čemer si bo ministrica prizadevala zlasti za zagotavljanje stabilnosti na Balkanu.

Sredstva se nominalno resda povečujejo, toda glede na BDP se je delež izdatkov za obrambo znižal z 0,95 na 0,94 odstotka, je opozoril Žan Mahnič (SDS), sicer novi predsednik odbora. Ob tem je spomnil na zavezo, ki jo je premier Miro Cerar julija dal generalnemu sekretarju zveze Nato Jensu Stoltenbergu, da Slovenija letos in prihodnje leto ne bo več krčila sredstev za obrambo, v letu 2017 pa da se bodo ti izdatki začeli postopno zviševati.

Andrej Čuš (SDS) je Cerarja iz tega razloga označil za "nekredibilnega premierja". Tako Čuš kot njegov poslanski kolega Marijan Pojbič sta se vprašala, ali v ozadju morda ne gre za željo po postopnem uničenju Slovenske vojske.

Matej Tonin (NSi) pa je posebej opozoril tudi na skorajšnje stopnjevanje begunske krize in izrazil upanje, da bo vojska morebiten pritisk beguncev zdržala.

Marjan Dolinšek (SMC) je na drugi strani poudaril, da noben proračun doslej za nikogar ni dovolj dober. Veliko pa je ministrica po njegovih besedah storila že s tem, ko je zaustavila nominalno upadanje sredstev. Da proračun za obrambni resor ni kritičen, je ocenila tudi Erika Dekleva (SMC).

Matjaž Han (SD) pa je poudaril, da je proračun lahko napadati, težje pa ga je braniti. Na vseh področjih manjka veliko denarja, zato je pač treba poiskati prioritete. Gotovo si vsak vojak, policist ali medicinska sestra želi, da bi bi imel boljše pogoje za delo, toda Slovenija trenutno nima možnosti, da bi jih zagotovila, je povedal Han, ki verjame, da s tema proračunoma vojaška služba ni ogrožena.

Po besedah Mihe Kordiša (ZL) pa v naši družbi obstaja povsem dovolj rezerv na prihodkovni strani, vendar pa vlada ne želi poseči v prejemke lastnikov kapitala in bogatih menedžerjev. Nasploh pa se v ZL po njegovih besedah zavzemajo za preoblikovanje iz profesionalne v obvezniško vojsko in za izstop Slovenije iz Nata.