Slovenija

Brata Grubelič sta se vdrla v zemljo

Robert Marin
8. 10. 2015, 18.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Včeraj bi se na ljubljanskem okrožnem sodišču moralo začeti sojenje Edvardu Ediju in Sandiju Grubeliču mlajšemu, obtoženima goljufije, a je pred sodnico zevala zgolj prazna zatožna klop. Gre za sinova razvpitega Sandija Grubeliča, avtorja afere Trend, ki je v devetdesetih odmevala po vsej nekdanji Jugoslaviji.

arhiv Svet24

Obdolžencema tožilstvo očita nadaljevano kaznivo dejanje goljufije v sostorilstvu, za kar jima grozi od enega do osmih let zapora.

Podrobnosti iz obtožnice še niso bile predstavljene, po naših informacijah pa je sporna lizinška pogodba, sklenjena s Hypo Leasingom aprila 2008, navezuje pa se na luksuzno plovilo. Brata Grubelič se naj ne bi držala obveznosti iz pogodbe ter na ta način družbi, ki se je medtem preimenovala v Heta Asset Resolution, povzročila za več kot 500 tisoč evrov škode.

Za goljufijo v sostorilstvu bratoma Grubelič grozi od enega do osmih let zapora.

Brata Grubelič aprila na predobravnavnem naroku nista sprejela ponudbe tožilstva – leto in pol zapora v zameno za priznanje krivde, zato je bil včeraj predviden začetek sojenja, toda kot rečeno, je pred sodnico Andrejo Sedej Grčar zevala zgolj prazna zatožna klop, odvetnika pa se s svojima klientoma tudi že lep čas nista slišala. Na vprašanje sodnice, kje sta obdolženca, je odvetnik Žiga Klun, zagovornik Sandija Grubeliča mlajšega, nekoliko v šali dejal: »Po moje sta še živa. Če bi bilo kaj narobe z njima, bi že izvedeli.« Sodišču tako ni ostalo drugega, kot da določi nov datum glavne obravnave. Nadaljevanje predvidoma sledi 21. oktobra.

Afera Trend

Afera Trend je v javnosti odjeknila jeseni 1990 po vsej nekdanji Jugoslaviji. Lastnik in direktor podjetja Trend Form iz Grosupljega, hrvaški državljan Sandi Grubelič, je na takrat še zelo eksotičen način, prek lizinga, k nakupu avtomobila privabil okrog 7500 kupcev. Kakih 1700 jih je avte dobilo, osemstotim so predplačilo vrnili, več kot 4800 pa se jih je obrisalo pod nosom. Skupno jih je oškodoval za takratnih 42 milijonov mark. Grubeliča so organi pregona prijeli v Švici, na sojenju je bil sprva oproščen očitkov goljufij, leta 1995 pa obsojen na 7 let zapora.

Žiga Klun, zagovornik Sandija Grubeliča mlajšega: »Po moje sta že živa. Če bi bilo kaj narobe z njima, bi že izvedeli.«

Na Dob je zaradi »kroničnih zdravstvenih težav« utegnil šele decembra 1996, že naslednje leto pa so mu »zaradi kroničnih zdravstvenih težav« kazen še nekoliko znižali, in sicer za pol leta. A možakar je odsedel le polovico, saj so mu vrhovni sodniki poleti 1998 izdali začasno odredbo o prekinitvi prestajanja kazni zaradi »kroničnih zdravstvenih težav«. Od takrat je na prostosti, je pa Dob pred leti sam sprožil postopek, da bi ugotovili, ali je prekinitev prestajanja še utemeljena. Primer je pod drobnogled vzela Komisija za izvedenska mnenja pri ljubljanski medicinski fakulteti in ocenila, da Grubelič »zaradi kroničnih zdravstvenih težav« ni sposoben bivanja za rešetkami.