Slovenija

Golobičev Zares politični mrlič

Simon Rosc
8. 10. 2015, 07.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Prišel je čas slovesa, čas, ko so se člani stranke nekje med rdečo in rumeno barvo poslovili od skupnih ciljev in se podali na nove poti. Stranka Zares se je samorazpustila, njeni člani pa – nekateri iz politike, drugi globoko v brazde ostalih, uspešnejših zgodb.

sta

Zaresovci so po razpadu koalicijskega četverčka samo še životarili. Podpora jim je usihala tako hitro, kot je pred volitvami leta 2008 zrasla – iz nič, in tja se je tudi vrnila. Samo vprašanje časa je bilo, kdaj bodo Golobičevi kadri rekli: »Konec je.« In sedmina stranke z živahno barvo se je zgodila na torkovi izredni seji konvencije.

sta

ODLOČILI V DVEH URAH

Na torkovi izredni seji je sodelovalo okoli štirideset članov konvencije, najvišjega strankinega organa, tudi ustanovitelj in prvi predsednik Gregor Golobič. Po dveh urah razprave so se prisotni soglasno odločili za samorazpustitev. Sekretar stranke Uroš Gruden je za časnik dejal, da bodo v tridesetih dneh vložili zahtevek za izbris iz registra političnih strank.

sta

KRATKIH OSEM LET

Stranko Zares so ustanovili 6. oktobra 2007 kot eno od frakcij LDS. Naslednje leto je na državnozborskih volitvah stranka osvojila devet poslanskih mest. S štirimi ministri je bil Zares tretja najmočnejša stranka v vladi Boruta Pahorja. Na predčasnih državnozborskih volitvah leta 2011 je dobila le dobrega pol odstotka glasov, na lanskih predčasnih državnozborskih volitvah pa ni sodelovala. Stranka je bila od lanskega maja, ko je s funkcije zaradi neuspeha na volitvah za Evropski parlament odstopil Gantar, brez predsednika. Od takrat je to vlogo opravljala podpredsednica stranke Cvetka Ribarič Lasnik.

Pred političnim mrličem je torej še manj kot trideset dni, v katerih pa jih čaka še ena pomembna naloga, in sicer poplačilo dolga, ki ga je stranka pridobila vletih poslovanja. Ob koncu leta je ta znašal 75 tisoč evrov, a naj bi ga – po Grudnovih besedah – večinoma že poplačali, ostanek pa nameravajo poravnati do izbrisa stranke iz registra.

zares.si

SAMO SIMBOLNI AKT

Za komentar dokončnega pogreba stranke smo zaprosili nekaj vidnejših članov, a jih večina ni želela komentirati te zaključene zgodbe. Nekateri so že vpeti v nove projekte, drugi so politiko zapustili. Nekaj besed je javnosti namenil zadnji predsednik stranke Pavel Gantar, ki je o tej odločitvi dejal: »Ni nam treba izrekati sožalja. To ni bila pogrebščina, ampak simbolno dejanje.« Po Gantarjevih besedah se je iz političnega prostora izbrisala stranka, ki vanj ne sodi. Ta naj bi se namreč obrnil v smer, ki si je v Zaresu niso želeli. Zares je v slabih štirih letih sodelovanja v vladi naredil več kot marsikatera druga stranka v vsej svoji zgodovini, je dejal Gantar in dodal: »Toda za določene lobije smo bili nesprejemljivi, zato smo morali oditi.« Na svojem profilu na facebooku se je o razpustu stranke čustveno razpisal tudi edini raper v slovenski politiki, Darko Nikolovski. Njegove besede v slovo stranki ob tem, ko je zadnjič ob glasovanju v zrak dvignil oranžni listek, so bile: »Danes se je končala ena zgodba − ena ideja, ki je na meni osebno pustila velik pečat …«

Twitter

GOLOBIČEV PEČAT

Če kdo, potem je na stranki velik pečat pustil njen prvi predsednik Gregor Golobič. Pravzaprav bi lahko rekli, da je tako strankin ustanovitelj kot grobar. Afere in povezave, ki mu jih pripisujejo, so bile smrtni udarec oranžni politiki. Spomnimo, da je Golobič javnosti postal znan kot desna roka Janeza Drnovška v času njegovega predsedovanja stranki LDS. Od takrat naj bi v rokah držal pomembne vajeti, ki so obvladovale številna področja v državi, od kadrovanj na pomembne položaje v politiki in gospodarstvu do sumljivih poslov njegovega podjetja Ultra, omenjal se je tudi kot premier iz ozadja sedanjemu predsedniku vlade, njegov kader naj bi bila tudi evropska komisarka Violeta Bulc. Golobič je še pristal na lestvici najbolj vplivnih Slovencev, ki jo je sestavil eden od političnih tednikov.