Slovenija

Preiskovalna komisija za Teš 6 v zaslišanje vodilnih Premogovnika Velenje

STA
8. 10. 2015, 11.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Preiskovalna komisija DZ za ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri investiciji v Teš 6 bo zaradi podatkov o premogu, ki ga kuri šestica, zaslišali nekdanje in zdajšnje vodstvo Premogovnika Velenje. Tako bodo novembra pred poslance stopili Milan Medved, Franc Žerdin, Ivan Pohorec in Ludvik Golob.

STA

Medved je Premogovnik Velenje vodil od leta 2007 do 2014, Žerdin od leta 1992 do 2002, Golob ga vodi od septembra lani, ko je Pohorec, zdaj pomočnik predsednika uprave premogovnika, odstopil z vrha družbe.

Kot je po današnji delno zaprti seji sporočil predsednik preiskovalne komisije Matjaž Hanžek (ZL), bo komisija zaslišanja opravila 5. novembra.

Člani komisije so se danes odločili, da bodo najprej preučili dokumentacijo o premogu, ki ga uporabljajo v Šoštanju, dobavlja pa ga Premogovnik Velenje. Tako bodo preverili informacije o kakovosti oz. kurilni vrednosti premoga, zalogah in odkupni ceni premoga, o čemer so se v javnosti pojavili očitki.

Termoelektrarna Šoštanj se je namreč v zameno za državo poroštvo med drugim zavezala, da cena premoga iz Premogovnika Velenje ne bo presegla 2,25 evra na gigajoul, a je ta pogoj kršen. Glavna zaveza je bila sicer, da investicijska vrednost ne bo presegla 1,3 milijarde evrov, vendar pa je ta narasla na 1,428 milijarde evrov.

Preiskovalna komisija je danes sicer še sklenila, da bo pozvala deležnike, ki so ji v fazi pripravljalnih preiskovalnih dejanj posredovali gradivo, da preverijo utemeljenost oznak tajnosti na tem gradivu.