Slovenija

O plačnih ureditvah v DUTB še pristojni odbor in komisija DZ

STA
7. 10. 2015, 06.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Člani odbora DZ za finance in monetarno politiko ter komisije za nadzor javnih financ bodo na skupni seji pretresali ureditev Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki znova vznemirja javnost zaradi visokih prejemkov vodilnih. Nato bo komisija govorila še o problematiki dela DUTB in svetovalnih pogodb v NLB.

Arhiv Svet24

Odbor in komisija se bosta na predlog ZL posvetila vprašanju kršitev obveznosti dobrega poslovanja vlade, ministrstva za finance in DUTB. To izhaja iz ugotovitev računskega sodišča v poročilu o popravljalnih ukrepih, da si vodilni v DUTB kljub navodilom vlade še vedno izplačujejo previsoke plače.

Zaradi tega je vlada v torek tudi razrešila predsednika upravnega odbora DUTB Larsa Nyberga in odpoklicala glavnega izvršnega direktorja Torbjörna Manssona. Odzive na to potezo je pričakovati tudi danes.

Nato bo komisija na predlog NSi obravnavala samo delovanje DUTB. NSi je zmotilo njeno delovanje v povezavi z družbami in podjetji, katerih bančne terjatve so bile prenesene na DUTB. Pri tem so izpostavili primer sodnega spora med DUTB in Savo za Savo Turizem ter spor o upravičenosti stečaja nad T-2.

Na koncu pa bo na dnevnem redu komisije na zahtevo nepovezanih poslancev še problematika svetovalnih pogodb v NLB s podjetjem R.U.R. nekdanjega predsednika Komisije za preprečevanje korupcije Draga Kosa, ki za banko opravlja specializirano forenzično revizijo slabih kreditov oziroma pregleduje kreditne mape in ugotavlja nepravilnosti.