Slovenija

Kolar Celarčeva o standardih in normativih

STA
7. 10. 2015, 06.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc se bo danes sestala s predstavniki vsemi sindikati delavcev v zdravstveni negi. Sindikatom bo predstavila napredek pri reševanju problematike kadrovskih standardov in normativov v zdravstveni negi, zaradi česar so v Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije zagrozili s stavko.

sta

Za pripravo standardov in normativov za posamezne poklice v zdravstvu so se ministrica in sindikati dogovorili marca. Rok, ki so ga postavili, je bil začetek poletja, a se je priprava zavlekla. Ministrstvo je nato za pripravo standardov in normativov postavilo rok 30. september.

Prihodnjo sredo se bo ministrica na isto temo sestala še z zdravniškim sindikatom Fides, kjer prav tako grozijo s stavko.

V sindikatu delavcev v zdravstveni negi so na podlagi neplačanih nadur delavcev v zdravstveni negi, ki so bile prenesene iz avgusta v september, izračunali, da bi potrebovali okoli 1800 dodatnih medicinskih sester. Po besedah predsednice sindikata Jelke Mlakar bi ta cilj dosegli, če bi v prihodnjih 10 letih v zdravstveni negi dodatno zaposlili od 150 do 200 ljudi.

Kljub sestanku z ministrico pa v sindikatu delavcev v zdravstveni negi pod vodstvom Jelke Mlakar napovedujejo, da bodo v četrtek izpeljali izredno sejo republiškega odbora sindikata.

Člani odbora se bodo takrat na podlagi informacij s srečanja z ministrico odločali o preoblikovanju v stavkovni odbor in zaostrovanju sindikalnih aktivnosti, vključno s stavko.