Slovenija

V Sloveniji ni izšolanih otroških srčnih kirurgov, ki bi tvorili stalno ekipo

STA
7. 10. 2015, 06.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Zdravstveni svet bo danes razpravljal o možnostih, ki jih je Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana predlagal glede prihodnje poti otroške srčne kirurgije. Predlagajo dve možnosti - ustavitev programa otroške srčne kirurgije v Ljubljani ali pa ohranitev programa v sodelovanju s partnersko institucijo.

STA

Iz UKC Ljubljana so namreč v ponedeljek ministrstvu za zdravje in Zdravniški zbornici sporočili, da zahtevam mednarodnih standardov za zagotavljanje varnih storitev na področju izvajanje programa otroške srčne kirurgije trenutno ne morejo slediti.

V Sloveniji namreč trenutno ni izšolanih otroških srčnih kirurgov, ki bi lahko tvorili ekipo stalnih operaterjev. Prav tako se na leto izvede v UKC manj operacij na otroških srcih od zahtevanih minimalnih pogojev, to je najmanj 250 operacij letno.

"Zato je po naši skrbni presoji trenutno edina smiselna odločitev, da izvajanja programa otroške srčne kirurgije ustavimo do dokončne odločitve," menijo v UKC, pri čemer si želijo skupne končne odločitve o usodi programa z ministrstvom in Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Kot možnost pa navajajo tudi ohranitev otroške srčne kirurgije v Ljubljani. Zato so poiskali partnersko institucijo, ki bi v UKC Ljubljana s svojimi operaterji redno zagotavljala izvajanje operacij tako za slovenske otroke kot tudi za otroke iz širše regije. Obenem bi izobraževali slovenske zdravnike, ki naj bi pozneje samostojno nadaljevali delo v okviru UKC Ljubljana. A tudi pri tem poudarjajo, da je treba sprejeti širši konsenz.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je zdravstveni svet zaprosila, da v najkrajšem času obravnava predlagane možnosti, saj gre za strokovna vprašanja. Vsebinsko pa na ministrstvu dopisa UKC niso komentirali.