Slovenija

Plače učiteljev v Evropi se zvišujejo, a ne v Sloveniji

STA
5. 10. 2015, 15.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Plače učiteljev se po nekaj letih stagnacije in v nekaterih primerih tudi nižanja znova zvišujejo v 23 evropskih državah, ne pa tudi v Sloveniji, kaže letni pregled plač učiteljev in ravnateljev v Evropi. Slovenija je ena od šestih držav, v katerih še vedno velja zamrznitev plač in se plače niso spremenile.

Profimedia

Kot je razvidno iz poročila, ki ga je ob današnjem svetovnem dnevu učiteljev objavila Evropska mreža za izmenjavo podatkov o izobraževanju Eurydice, plače ostajajo zamrznjene poleg Slovenije še v Grčiji, Italiji, Cipru, Litvi in Liechtensteinu.

V šolskem letu 2014/2015 so se po podatkih iz poročila plače v izobraževanju v Evropi zvišale na primer v Nemčiji, Avstriji, Španiji, na Portugalskem, Hrvaškem in v večini skandinavskih držav, znižale pa so se zgolj v Srbiji. Večjih sprememb ni bilo denimo v Franciji, Združenem kraljestvu, na Poljskem in Finskem.

Kot je ob tem dejala evropska komisarka za izobraževanje, kulturo, mlade in šport Tibor Navracsics, je razveseljivo, da države znova vlagajo v poklic učitelja. "Evropa namreč temelji na visoko motiviranih in usposobljenih učiteljih. Ti so ključnega pomena za zagotovitev kakovostnega izobraževanje prihodnjih generacij," so njene besede ob objavi poročila povzeli v sporočilu za javnost.

Kot kaže omenjeno poročilo, so bile bruto plače učiteljev v šolskem letu 2014/2015 glede na preteklo šolsko leto višje v večini evropskih držav. Do slednjega je, kot navaja poročilo, prišlo po zaslugi plačnih reform in prilagoditve življenjskih stroškov.

V večini držav je bila v šolskem letu 2014/2015 višja tudi najnižja letna osnovna plača za ravnatelje v primarnem in nižjem sekundarnem izobraževanju, kar pri nas predstavlja osnovno šolo. Enako velja za srednješolsko izobraževanje, kjer so sicer ravnatelji na splošno bolje plačani od tistih z nižjih stopenj izobraževanja.

Po ugotovitvah v poročilu je razlika med minimalno in najvišjo plačo v posamezni državi običajno povezana s številom let delovne dobe. Največje razlike pri tem so na Madžarskem, v Avstriji in Romuniji, najmanjše pa na Danskem, v Estoniji, Latviji in Združenem kraljestvu.

V skoraj vseh državah višino plač določa vlada, v nekaterih, denimo večini skandinavskih držav, pa lokalne oblasti. V večini evropskih držav so plače v zasebnem šolskem sektorju določene z individualnimi pogodbami, ki pa vedno sledijo nacionalni delovnopravni zakonodaji, so še navedli v poročilu.