Slovenija

Vrhnika se duši v smradu

Žiga Kariž
19. 9. 2015, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Po Vrhniki se že mesec dni širi neznosen smrad. Prebivalci so ogorčeni, številni tožijo nad glavoboli, pekočimi očmi ter bolečinami v dihalih in trebuhu. Za vse je kriva okvara čistilne naprava, katere sanacija poteka zelo počasi, občane pa dodatno jezi še aroganca lastnika.

Arhiv Svet24

»Smradu ne negiram. Ampak Vrhnika je imela včasih IUV in je alergična na smrad. Zdaj že vsak manjši smrad pri ljudeh povzroči reakcijo,« nam v pogovoru po telefonu pove Janez Koprivec, lastnik in direktor podjetja Siliko, ki je po stečaju Industrije usnja Vrhnika kupil propadlo tovarno oziroma, bolje rečeno, njene prostore. Poleg proizvodnih hal je bila del nakupa skorajda nova čistilna naprava. Čeprav je Siliko za svojo proizvodnjo ne potrebuje, so se kmalu po prevzemu IUV odločili obuditi tudi to dejavnost in njeno upravljanje prepustili Milanu Pajsarju, ki jo je vodil že v IUV.

Neznosen smrad

Dve leti nihče od krajanov Vrhnike ni niti opazil, da naprava deluje, uradno so imeli pomisleke le člani lokalne ribiške družine, ki so se tudi pritožili na izdajo okoljevarstvenega dovoljenja, ki pa je bilo kljub temu izdano. A pred mesecem dni je zaradi preobremenjenosti čistilne naprave prišlo do okvare, zaradi katere se je po okolici začel širiti neznosen smrad. Krajani so se prisiljeni zadrževati zgolj v zaprtih prostorih, številni tožijo zaradi zdravstvenih težav, kot so glavoboli, pekoče oči, draženje v ustih in nosu ter celo bolečine v predelu trebuha. Moteno je tudi delo bližnje šole in vrtcev, kjer svoje delo lahko opravljajo le v zaprtih prostorih.

Obisk inšpektorice

Podjetje Siliko je obiskala tudi inšpektorica za okolje in prostor, ki je ugotovila, da je na napravi res nastala okvara, ki jo Siliko že odpravlja, da ni prišlo do nikakršnih nedovoljenih izpustov v Ljubljanico, da pa resda tudi precej smrdi, a da ne v Sloveniji ne v Evropi nimamo predpisa, ki bi prepovedoval ali kaznoval smrad.

A ogorčeni prebivalci dvomijo, da gre zgolj za neprijetne vonjave. Glede na zdravstvene težave, ki se jim pojavljajo, menijo, da prihaja tudi do škodljivih izpustov v ozračje. Na nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) jim teh domnev Vrhničanov ni uspelo ne potrditi ne ovreči, saj so pridobili premalo podatkov. Sporočili so, da glede na podatke iz čistilne naprave do izpusta strupenega žveplovodika v okolje ni prišlo, da pa meritev ostalih snovi v zraku ni bilo.

Arhiv Svet24

Kaj je v zraku?

Da v ozračju ni nevarnih kemikalij in da gre zgolj za neprijeten vonj, nam je zagotovil tudi Janez Koprivec in poudaril, da se trudijo odpraviti napake v najkrajšem možnem času. Ko nas je zanimalo, ali bo kljub temu, da čistilne naprave za svojo dejavnost ne potrebuje, čiščenje odpadnih voda vseeno nadaljeval, nam je razložil: »O tem ni še nič dorečenega. A poglejte, naprava je vredna sedem milijonov evrov in težko boste našli podjetnika, ki bi tak denar vrgel skozi okno.«

Obkroženi s smradom

A občani Vrhnike, ki imajo težave že s smradom, ki se širi iz kompostarne in iz podjetja za ravnanje z odpadki Saubermacher, se nameravajo temu upreti. Župan Stojan Jakin nam je v pogovoru povedal, da gospoda Koprivca kot podjetnika izredno ceni in da so bili vsi veseli, ko je svoje podjetje preselil na območje nekdanje IUV. »A čistilna naprava v to okolje ne sodi in pika,« je odločno poudaril v pogovoru. »Le nekaj metrov od čistilne naprave je stanovanjsko naselje. V neposredni bližini so tudi vrtci in šole,« nam je še razložil. Njegovemu mnenju se pridržuje tudi vedno več občanov, ki so že začeli zbiranje podpisov pod peticijo, s katero želijo preprečiti moteče delovanje naprave.

Arhiv Svet24

Ko smo jih povprašali, če bodo peticijo in boj proti čistilni napravi nadaljevali, tudi če bosta napaka in smrad odpravljena, nam je eden izmed njih razložil: »Najprej je treba postaviti diagnozo: kaj je z napravo narobe in kako močno škodi okolju. Nato bomo videli, kakšno pot bomo ubrali. A dejstvo je, da čistilne naprave na našem dvorišču nočemo.« Tako občani kot lokalna oblast z županom na čelu pa na to v resnici nimajo formalnega vpliva. In tega se zaveda tudi Janez Koprivec, ki naj bi namero, da bo naprava po odpravi napake delovala tudi naprej, izrazil tudi županu.

Po objavi članka so se oglasili iz podjetja Saubermacher:

»Obrat kompostarne družbe Saubermacher Slovenija d.o.o., na lokaciji Vrhnike namreč deluje okolju prijazno, saj v njem poteka proizvodnja komposta iz biološko razgradljivih gospodinjskih odpadkov tako, da so vse zračne mase iz intenzivnega zorenja kompostnih gred speljane skozi aktivni biofilter, ki jih popolnoma prečisti in zato pri tekočem obratovanju ne prihaja do izhajanja neprijetnih vonjav v okolico. Zato je vsakršno govorjenje o »zasmrajevanju« okoliških naselij neverodostojno. Drži, da je bilo stanje pred nakupom s strani podjetja Saubermacher Slovenija, d.o.o., slabo in dokaj neurejeno, saj je tedanja kompostarna delovala na prostem. Z novo investicijo v izgradnjo objektov in v računalniško vodenje tehnologije ter postavitvijo biofiltra v letih 2009 in 2010 pa smo po nekaj začetnih težavah vzpostavili stanje, ki je obvladljivo in v skladu z vsemi okoljskimi standardi.

Seveda pri ravnanju s tovrstnimi – nenevarnimi odpadki v sami proizvodnji ne gre brez možnega smradu in je zelo težko izključiti potencialne situacije, kjer nastanejo posamezne emisije v okolje; posebno ob remontih, vzdrževanju biofiltra in večjih sprejemih vhodnih količin v objekt intenzivnega zorenja. Ob tem pa moramo vedeti, da gre v vseh zgoraj možnih naštetih situacijah, ko bi se pojavile posamezne emisije v okolje, za zdravju popolnoma neškodljive zračne mase, ki so lahko za nekoga neprijetne in moteče, marsikdo pa jih sploh ne zazna. Tovrstne izredne situacije pa so tudi edine naštete možnosti za morebitne smradne emisije iz naše proizvodnje. In če se navežem nanje, nam dovolite, da ob tem podam tudi predstavitev tako standardov, ki jih dosegamo, kot način delovanja, ki mu sledimo v kompostarni CRO Vrhnika:

  • Do danes večjih okvar na prezračevalnem sistemu ni bilo, niti nismo izvajali večjih vzdrževalnih del ali remontov. Tudi ostala tehnologija in nadzorni računalniški sistem delujeta brez posebnosti in v okviru tovarniških normativov.
  • Delovanje kompostarne CRO Vrhnika je v mejah standardnega obratovanja.
  • Biofilter deluje kvalitetno ter svojo nalogo opravlja s polno zmogljivostjo.

Sicer pa prav zaradi številnih očitkov na račun našega dela tudi sami nenehno izvajamo nadzor nad morebitnimi neprijetnimi vonji po celotni Vrhniki. Kljub temu pa želimo poudariti, da se nenehno trudimo, da bi še dodatno okrepili delovanje znotraj naše kompostarne, tako da bi to bilo občanom še bolj prijazno in prijetno. Zavedamo se, da bomo le s skupnim delovanjem v smeri bolj čistega in prijetnega okolja lahko dosegali sinergije, ki nas bodo vodile do nadaljnjih uspehov in ciljev, ki jim sledimo.  Prav zaradi tega nenehno vlagamo v nadaljnji razvoj in investicije, ki bi naše delovanje le še okrepile. Trudimo se, da bi zmanjšali morebitne smradne emisije ob samem prevzemanju odpadkov, ko se odpirajo vrata v objekt intenzivnega zorenja. Tako smo tudi že vgradili še dodatni ventilator za odsesavanje zraka iz sprejemne hale v biofilter, ki je povečal podtlak v objektu.

Ob tem pa se nenehno trudimo tudi, da v kraju podajamo nove spodbude za doseganje optimalnejših in bolj prijaznih razmer za krajane. Recimo, samo v tem letu smo že predstavniki podjetja Saubermacher Slovenija d. o. o. predlagali ustanovitev skupine (mešane komisije), ki bi se ob pojavu (in prijavi) neprijetnih vonjav zbrala in »na terenu« poskušala ugotoviti izvor le tega (bila bi ene vrste patrulja, obhodna straža, obhodnica). Sestavljena bi bila iz predstavnikov civilne iniciative, občine in vseh možnih akterjev (potencialnih povzročiteljev) neprijetnih vonjav na območju občine. Tudi sama Občina Vrhnika pa načrtuje konec leta 2015 ali v začetku 2016 izvesti meritve neprijetnega vonja s t. i. »elektronskim nosom« (napravo, ki jo sestavljajo elektronski kemijski senzorji in ustrezen sistem prepoznavanja vzorca. Uporablja se za odkrivanje izvora vonja.). V skladu z vsem zapisanim, pa smo se odločili, da bomo v tem letu izvedli še dodatne spremembe. Tako bomo:

a) na ustrezno mesto postavili novo vremensko postajo,

b) vgradili bomo hitrotekoča vrata v/iz objekta za sprejem bioloških odpadkov in v/iz objekta za sejanje komposta,

c) pokrili bomo prostor/manipulativno površino med objektom za sprejem bioloških odpadkov, objektom za sejanje komposta in objektom 1.naknadnega zorenja komposta,

d) odsesovali bomo zrak z dodatnim ventilatorjem in ga vodili preko biofiltra v objektu 1.naknadnega zorenja komposta,

e) odstranili bomo skladiščen kompost oz. ga prekrili s folijo in utrdili površine, kjer se skladišči kompost.

Upoštevali/uskladili bomo vse »strožje« kriterije, ki nam jih nalaga bodisi veljavni OVD bodisi nova Uredba. Prav tako je potrebno vedeti, da so v družbi CRO Vrhnika ti odpadki predvsem gospodinjskega izvora, pri čemer predstavljajo večji del biološki odpadki iz gospodinjstev. Njihova predelava poteka skladno z dovoljenji in veljavnimi predpisi, pri čemer se zavedamo, da vsaka minimalna napaka ali nedoslednost lahko pomeni njihovo kršitev in posledično ukrepanje pristojni organov. Zavedamo se, da je nenehen nadzor ključen za to, da se ves čas izboljšujemo in stremimo k še bolj kakovostnim storitvam.

Se pa družba, v kateri je zaposleno okrog 20 delavcev iz Vrhnike in njene okolice, trudi vse prevzete količine bioloških odpadkov - te se glede na sezono razlikujejo iz meseca v mesec - na okolju prijazen in naraven način predelati v material, ki sodi nazaj v naravo, ne pa na odlagališče ali v sežig. V našem podjetju so namreč prav tako zaposleni ljudje, ki živijo v tej občini, zato bi bilo skrajno neodgovorno od njih, da bi želeli v svojem delu ravnati tako, da bi svoj kraj spreminjali v »neprimerno okolje za bivanje«, kot navajajo nekateri. Prav vsi zaposleni v podjetju CRO Vrhnika se trudimo, da ustvarjamo za življenje vredno okolje, ki ga bodo spoštovale številne generacije, ki prihajajo za nami. Razvoj in zgodovina CRO Vrhnika je namreč izredno bogata. Spomnimo se, da je Center za ravnanje z odpadki Vrhnika družba Saubermacher Slovenija d.o.o. avgusta 2007 odkupila od takratnih lastnikov družbe, in sicer Občine Vrhnika in Komunalnega podjetja Vrhnika d. d. Z navedenim nakupom je družba Saubermacher Slovenija dejansko postala edina lastnica in družbenica družbe CRO Vrhnika d.o.o. Ne glede na to, da se je v obstoječi organizacijski obliki poslovalo skoraj osem let, je uprava družbe konec leta 2014 sprejela odločitev, da se družbo CRO Vrhnika d.o.o. pripoji matični družbi Saubermacher Slovenija d.o.o. Pripojitev se je izvedla in zaključila do konca meseca marca 2015.

Arhiv Svet24