Slovenija

V Peku še vedno vlada negotovost

STA
5. 9. 2015, 08.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Finančni upniki tržiškega Peka kljub zamenjavi na čelu podjetja še vedno niso sprejeli odločitve glede zagotovitve premostitvenega kredita za obratni kapital in glede programa finančnega prestrukturiranja. Po zadnjih informacijah naj bi bila odločitev, ki bo ključna za nadaljnjo usodo Peka, sprejeta do konca septembra.

Arhiv Svet24

Novi začasni predsednik uprave Peka Tadej Jurkovič je odločitev bank po dopolnitvi načrta prestrukturiranja pričakoval do konca avgusta, vendar dokončnega dogovora še vedno ni. V Peku, kjer ostajajo optimistični, saj verjamejo, da podjetje ima dolgoročno prihodnost, se zato še vedno spopadajo s hudimi likvidnostnimi težavami.

Če bodo sredstva v višini 700.000 evrov odobrena, bo Peko lahko šel v normalen proizvodni ciklus za kolekcijo pomlad - poletje. Trenutno zbira sredstva samo za sprotna naročila, saj je treba dobaviteljem vnaprej plačevati material. Tako zagon vseh proizvodnih zmogljivosti ni možen.

"Nujna likvidnostna sredstva Peko dobiva s čiščenjem zalog," je povedal predsednik nadzornega sveta družbe Andrej Šušteršič in pojasnil, da obutev iz zaloge prodajajo prek različnih akcij in prireditev, med bolj uspešnimi za Peko pa bi bila lahko prihajajoča Šuštarska nedelja v Tržiču.

Da bi v Peku prebrodili težko likvidnostno situacijo, si želijo tudi v državi, ki je največji lastnik tržiškega podjetja. Kot je zagotovil Šušteršič, so lastniki pripravljeni pomagati, a je težava tudi v zadnji dokapitalizaciji Peka leta 2011, ki se je smatrala kot državna pomoč, zato nova finančna injekcija po pravilih EU ni možna.

Od zagotovitve sredstev za Peko in razrešitve vprašanja o njegovi prihodnosti bo odvisno imenovanje novega predsednika uprave podjetja. Rok za prijave na razpis se je iztekel sredi avgusta in nadzorni svet je s kandidati že opravil razgovore.

Če bodo sredstva za Peko zagotovljena, bo izbran predsednik uprave za poln mandat, v nasprotnem primeru pa Peko čaka nadaljevanje agonije in slej ko prej verjetno tudi propad.