Slovenija

NLB v polletju s 40 milijoni evrov dobička

STA/J.P.
28. 8. 2015, 12.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Nova Ljubljanska banke (NLB) je v prvem letošnjem polletju ustvarila 40,1 milijona evrov čistega dobička, potem ko je v enakem obdobju lani dobiček dosegel 35,8 milijona evrov. Na ravni skupine NLB se je čisti dobiček v polletju ustavil pri 53,4 milijona evrov, kar je 57 odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju.

NLB

NLB je sicer v polletju ustvarila 178,6 milijona evrov čistih prihodkov, kar je štiri odstotke manj kot v lanskem prvem šestmesečju. Se je pa istočasno kar za 20 odstotkov zmanjšal obseg rezervacij in oslabitev. Dosegel je 42,8 milijona evrov.

Na ravni skupine NLB so čisti prihodki z 243,6 milijona evrov za tri odstotke zaostajali za doseženim v lanskem prvem polletju. Oslabitve in rezervacije pa so bile z 41 milijoni evrov za 38 odstotkov manjše kot v lanskih prvih šestih mesecih.

Poslovni izid pred oslabitvami in rezervacijami je tako na ravni banke v letošnjem prvem polletju dosegel 86,2 milijona evrov, kar je tri odstotke manj kot v enakem obdobju lani. Na ravni skupine pa je bil z 98,6 milijona evrov za dva odstotka nižji kot v obdobju od januarja do junija lani.

Rezultate vodstvo največje slovenske banke podrobneje pravkar predstavlja na novinarski konferenci v Ljubljani, se je pa z njimi že v četrtek seznanil nadzorni svet. Ocenil je, da je bilo poslovanje NLB in njene skupine v polletju nad pričakovanji, za drugo polovico leta pa v banki napovedujejo počasnejšo dinamiko ustvarjanja dobička.