Slovenija

Kolpa še naprej z rastjo prodaje in števila zaposlenih

STA/M.J.
14. 8. 2015, 09.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Metliška Kolpa, eden vodilnih proizvajalcev kopalniške opreme v srednji in jugovzhodni Evropi, je v prvih sedmih mesecih letos okrepila svojo prodajo. Uprava matične družbe ob koncu leta pričakuje triodstotno rast dobička, v družbi so letos na novo zaposlili 19 delavcev. Pozitivno poslujejo tudi preostale Kolpine družbe.

STA

Predsednik Kolpine uprave Mirjan Kulovec je za STA povedal, da poslujejo uspešno in po načrtih. Njihova prodaja se je okrepila na domačem in z izjemo Hrvaške na trgih nekdanje Jugoslavije. Hkrati povečano prodajo beležijo na zahtevnih zahodnoevropskih trgih Nemčije, Italije in Belgije, je dodal.

Kulovec je tudi opozoril, da je Kolpina dejavnost močno vpeta v gradbeništvo, ki se še vedno sooča s skromnimi naložbami in z nadaljnjim krčenjem, ter pristavil, da se na otežene poslovne razmere odzivajo s širjenjem prodajne mreže in z iskanjem novih trgov.

Kolpa je tako prodrla tudi v Indijo in Brazilijo ter v Savdsko Arabijo, kjer je letos dobila prva večja naročila. Ker so spremenili prodajno strategijo in racionalizirali poslovanje, so kljub tamkajšnji manjši prodaji boljši poslovni izid dosegli tudi na ruskem trgu. Sicer pa dobro oz. po načrtih posluje tudi Kolpino novoustanovljeno nemško podjetje Kerrock, je dodal predsednik uprave.

Kolpa v Sloveniji zaposluje 380 in v skupini 570 ljudi. Družba je sicer izrazito izvozno usmerjena, saj devet desetin svojih izdelkov izvozi. Štiri petine od teh v Nemčijo, Francijo in Veliko Britanijo, okrepljeno pa se pripravljajo na trge Bližnjega vzhoda. Svoje izdelke prodajajo pod blagovnima znamkama Kolpa san in Kerrock.

V Kolpi želijo ostati vodilni proizvajalec kopalniške opreme na domačem in trgih jugovzhodne Evrope. Hkrati želijo s prodorom na nove trge, kot so Velika Britanija, Poljska, Švedska in Danska ter v Indiji, Braziliji in državah Bližnjega vzhoda povečati svojo prodajo. Svojo prisotnost bi radi okrepili tudi v Rusiji, Ukrajini in Kazahstanu, je še povedal Kulovec.

Skupino Kolpa poleg matične sestavljajo še družbe Polira v hrvaških Radatovićih, Kolpa Zrenjanin v Srbiji, Slo San v Rusiji, Kolpa Zeta v Črni gori, Kolpa Line v Bosni in Hercegovini, Kolpa Hungary na Madžarskem in Kerrock Nemčija.