Slovenija

Slovensko gospodarstvo še naprej raste

STA
29. 5. 2015, 11.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Bruto domači proizvod (BDP) se je v prvem letošnjem četrtletju po prvi oceni statističnega urada na letni ravni realno zvišal za 2,9 odstotka. BDP, popravljen za vpliv sezone in števila delovnih dni, se je v primerjavi z zadnjim lanskim četrtletjem zvišal za 0,8 odstotka, v primerjavi z enakim lanskim pa zvišal za tri odstotke.

Thinkstock
Ugodna makroekonomska gibanja se v državi nadaljujejo. Prav zato so domače in mednarodne institucije svoje spomladanske napovedi za letos popravile navzgor in v njih državi napovedujejo rast med dvema in 2,5 odstotka.

Gospodarsko rast so poganjale predelovalne dejavnosti in turizem. Nadaljevala se je rast izvoza in uvoza, tako da je zunanje povpraševanje še naprej pozitivno vplivalo na rast. Povečalo se je tudi domače trošenje, na kar so znova močno vplivale investicije v spremembe zalog, so izpostavili statistiki.

Predelovalne dejavnosti in turizem so v prvem četrtletju h gospodarski rasti prispevale 1,4 odstotne točke. Dodana vrednost v predelovalni dejavnosti se je v primerjavi s prvim četrtletjem lani povečala za 7,1 odstotka. Podobno kot v prejšnjih dveh četrtletjih so najbolj rasle avtomobilska industrija ter z njo povezane panoge.

Visoka rast dodane vrednosti je bila navzoča tudi v dejavnostih, povezanih s turizmom. Dodana vrednost v gostinstvu se je povečala za pet odstotkov, najbolj v gostinski in nastanitveni dejavnosti. V trgovini je bila višja za 3,8 odstotka.

Skupna dodana vrednost slovenskega gospodarstva se je zvišala za 2,8 odstotka. Ta se ne zvišuje tako silovito kot v prejšnjih četrtletjih predvsem zaradi dodane vrednosti v gradbeništvu in z njim povezanih dejavnostih. Dodana vrednost v gradbeništvu se je namreč tokrat znižala za 1,7 odstotka, so navedli.

V prvem četrtletju se je nadaljevala rast izvoza in uvoza. Prispevek salda menjave s tujino je tako k rasti prispeval 0,5 odstotne točke. Pogoji menjave so ugodni vse od drugega četrtletja 2013, tokrat so bili ugodni predvsem zaradi nižjih cen energentov.