Slovenija

Makovec Brenčičeva za tesnejšo povezanost izobraževanja z gospodarstvom ter dialog

STA
6. 5. 2015, 13.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Kandidatka za ministrico za izobraževanje Maja Makovec Brenčič je v predstavitvi pred odborom DZ izpostavila, da je izobraževanje kompleksno področje, ki potrebuje dialog z vsemi deležniki. V trikotniku znanost, izobraževanje in gospodarstvo vidi priložnosti za razvoj, predvsem za mlade.

STA

Makovec Brenčičeva se je v svoji predstavitvi sprehodila čez celotno področje delovanja ministrstva za izobraževanje, znanost in šport in večkrat izpostavila pomen kakovosti in interdisciplinarnosti, torej povezovanja posameznih segmentov v celoto.

Pri povezovanju z gospodarstvom je med drugim izpostavila vajeništvo. Zanjo je pomembna tudi intenzivnejša povezava raziskovanja in izobraževanja ter bolj odprto okolje za prenos inovacij.

Zavzela se je za ureditev zakonodajnega področja v visokem šolstvu in znanosti ter pojasnila, da je treba izkoristiti dokumente in podlage, ki so že pripravljeni.

Na področju kakovosti visokega šolstva se je zavzela za premik na institucionalno akreditacijo ter upoštevanje resolucije o inovacijski dejavnosti, ki je po njenem mnenju potrebna sprememb.

Prav tako je omenila avtonomijo institucij znanja, a ob doseganju zastavljenih ciljev, ter mednarodno odprtost na vseh ravneh - torej pretok študentov, raziskovalcev in učiteljev, a ob prvenstveni skrbi za slovenski jezik.

Na celotni vertikali izobraževanja, od predšolske vzgoje do visokega šolstva je poudarila pomen profesionalnega razvoja pedagoških delavcev ter nujnost sistemskega in razvojnega financiranja. "Zavedamo se okvira, a znotraj njega so tudi priložnosti," je med drugim poudarila. Ob tem je med razvojnimi viri omenila tudi kohezijska sredstva, a dodala, da je treba k temu pristopiti smotrno.

Velik izziv vidi tudi v vpeljevanju fleksibilnejših šolskih okolij, uporabi inovativnih pristopov in prožnejših oblikah študija.

Aktualna prorektorica ljubljanske univerze Makovec Brenčičeva je sicer članom odbora v začetku orisala svojo dosedanjo karierno pot in med drugim omenila svoje profesorsko delo, nekaj časa je bila tudi v gospodarstvu, bila je tudi predsednica sveta Nacionalne agencije za kakovost v visokem šolstvu (Nakvis). Aktivna je tudi na športnem področju, med drugim sodeluje v žiriji za nagrade Sporto.