Slovenija

Na Intelovo znanstveno tekmovanje prvič tudi slovenska dijaka

STA/G.G.
6. 5. 2015, 12.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Slovenija bo letos prvič sodelovala na tekmovalno obarvanem Intelovem mednarodnem sejmu znanosti in tehnike (ISEF). Na dogodku, ki bo potekal med 10. in 15. majem v Pittsburghu v ZDA, bosta sodelovala dijaka Miha Gulič in Klemen Ducman s svojim znanstvenim projektom visokofrekvenčnega resonančnega transformatorja oz. Teslinega transformatorja.

STA

"Slovenija bo prvič sodelovala na Intelovem tekmovanju," je na današnji predstavitvi tekmovanja v Ljubljani povedal glavni tajnik Zveze za tehnično kulturo Slovenije Jožef Školč. Slovenska predstavnika za tekmovanje je namreč izbrala strokovna komisija na državnem srečanju mladih raziskovalcev, ki ga organizira omenjena zveza.

Tako Školč iz Zveze za tehnično kulturo Slovenije kot direktor javne agencije za raziskovalno dejavnost Jozsef Györkös sta sicer poudarila pomen vključevanja podjetij oziroma gospodarstva v aktivnosti za popularizacijo znanosti med mladimi.

V okviru svojega zmagovalnega raziskovalnega projekta sta se lotila delovanja Teslinega transformatorja. Gre za visokofrekvenčni resonančni transformator oziroma napravo, ki združuje različne fizikalne pojave s področja elektromagnetizma.

Obstoječa literatura o delovanju in izdelavi Teslinega transformatorja je bodisi površna bodisi bistveno presega srednješolsko raven. To velja še posebej za načrtovanje sekundarne tuljave, ki je bistven del transformatorja, pojasnjujeta mlada raziskovalca.

V raziskovalni nalogi sta natančno izračunala pogoje, ki jim mora ustrezati sekundarna tuljava, pri tem pa je upoštevana tudi pogosto zanemarjena resonančna narava transformatorja. Dijaka sta odkrila zakonitosti, ki so presenetljivo preproste, in jih potrdila tudi eksperimentalno.

Izpeljanih zvez v obstoječi literaturi nista zasledila, zato sta prepričana, da so v takšni obliki zapisane prvič. Z upoštevanjem teh zakonitosti sta izdelala in preizkusila tudi lasten Teslin transformator. Pri tem sta posebno pozornost namenila varnosti, saj je stvar lahko tudi nevarna.

Največji prispevek njunega projekta je v tem, da sta pomembno poenostavila izgradnjo resonančnega transformatorja, ki dosega skoraj optimalno delovanje. Izdelavo lastne naprave sta tudi dokaj natančno dokumentirala, tako da lahko služi kot vodnik za izgradnjo Teslinega transformatorja.

STA

Na letošnjem tekmovanju v ZDA se bo sicer zbralo več kot 1700 mladih raziskovalcev in bodočih podjetnikov. Te so izbrali na več kot 550 povezanih dogodkih v več kot 70 državah, regijah in območjih, je povedal predstavnik za odnose z javnostmi v podružnici Intela za Srednjo in Vzhodno Evropo Pavel Svoboda.

Finalisti za nagrado prejmejo v celoti plačano potovanje na Intelov mednarodni sejem znanosti in tehnike. Na tekmovanju finaliste ocenjujejo strokovnjaki s področij znanosti, tehnike in poslovanja. Projekti finalistov se raztezajo od področij, kot sta geografija in geologija, do denimo matematike, biokemije, računalništva, fizike.

Najboljši raziskovalni projekt na tekmovanju bo prejel nagrado Gordona E. Moora v vrednosti 75.000 dolarjev, ki jo podeli Intelov sklad in nosi ime soustanovitelja podjetja Intel. Še dva dodatna projekta bosta od Intelovega sklada prejela nagrado za mlade znanstvenike v višini 50.000 dolarjev.

Več kot 600 projektov pa bo skupno prejelo dodatne nagrade, ki jih sponzorira Intelov sklad s podporo podjetij, akademskih in vladnih ustanov ter znanstvenih sponzorjev.