Slovenija

Številna ugibanja o možnih scenarijih za Telekom Slovenije

STA
5. 8. 2015, 15.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Po torkovi informaciji o odstopu britanskega sklada Cinven od pogovorov za nakup večinskega deleža Telekoma Slovenije se pojavljajo številna ugibanja o možnih scenarijih za prihodnost največjega slovenskega telekomunikacijskega operaterja.

Reuters

Slovenski državni holding (SDH) je v torek sporočil, da bo proučil možnosti glede nadaljnjih korakov upravljanja naložbe v Telekomu. V letos sprejeti državni strategiji upravljanja kapitalskih naložb piše, da je Telekom portfeljska naložba, da se prodajni postopek družbe nadaljuje tudi na podlagi te strategije in da se bodo v primeru nesprejemljive ponudbe proučili drugi alternativni scenariji. V osnutku strategije se je kot alternativen scenarij omenjalo postopno uvrstitev delnic na mednarodni kapitalski trg.

Po neuradnih informacijah časnika Delo naj bi sicer SDH že jeseni začel novi krog prodaje Telekoma Slovenije. Med potencialnimi interesenti se že nekaj časa omenja Telekom Austria, ki ima v lasti tudi slovenskega mobilnega operaterja Simobil in je letos kupil mariborsko telekomunikacijsko družbo Amis.

Dodatni scenariji izvirajo iz neuradne informacije, da je Telekom Slovenije pred dnevi oddal nezavezujočo ponudbo za Telekom Srbije, za katerega naj bi se obenem zanimal tudi Telekom Austria, ki se mu je s slovenskim telekomom denimo že uspelo dogovoriti za združitev njunih hčerinskih družb v Makedoniji.

Ker gre za velik finančni zalogaj, naj bi v Telekomu Slovenije denar za morebitni prevzem po poročanju Dnevnika skušali zbrati ali z dokapitalizacijo družbe, ki bi jo država lahko izkoristila za zmanjšanje svojega deleža, ali v navezi z morebitnimi finančnimi partnerji, ki bi Telekomu Slovenije pomagali financirati morebitni prevzem v Srbiji.

Po neuradnih informacijah Televizije Slovenije naj bi se za Telekom Slovenije zanimal tudi mednarodni zasebni investicijski sklad Apollo. Slednji je nedavno postal lastnik druge največje slovenske banke NKBM, poleg tega naj bi bil med interesenti za Telekom Srbije in bi torej lahko nastopil kot partner Telekoma Slovenije pri nakupu srbskega telekoma.

Pri vsem skupaj ne gre pozabiti tudi na nemški telekom. Deutsche Telekom je namreč v obeh zadnjih poskusih privatizacije veljal za enega najresnejših interesentov za Telekom Slovenije, maja letos pa so v javnost pricurljale neuradne informacije, da naj bi bil dogovorjen s Cinvenom, da ta kot edini ponudnik poceni kupi Telekom Slovenije, nato izpelje racionalizacijo in podjetje čez čas proda nemškemu telekomu.

Delnica Telekoma Slovenije je medtem v današnjem trgovanju na Ljubljanski borzi potonila za 6,39 odstotka na 87,99 evra. Še v začetku letošnjega leta se je njena vrednost gibala okoli 145 evrov.