Slovenija

Po ocenah ZL zaključek prodaje Telekoma dobrodošel in pričakovan

T.C.
4. 8. 2015, 17.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Zaključek prodaje Telekoma Slovenije in umik Cinvena iz pogajanj je po ocenah ZL več kot dobrodošel in po svoje pričakovan. Poslanec ZL Matej T. Vatovec je spomnil, da ZL ves čas nasprotuje prodaji državnega premoženja, sploh pa Telekoma Slovenije, saj gre za največje telekomunikacijsko in eno ključnih strateških podjetij v Sloveniji.

STA/Nikola Miljković

Telekom ima po navedbah T. Vatovca tudi pomemben tržni vpliv in prispevek v proračun, razplet zgodbe pa je v skladu z nasprotovanjem javnosti prodaji Telekoma.

Poslanec je spomnil na zadnje dogodke v zvezi s Telekomom Slovenije, ko se je po njegovih besedah pokazalo, da je to podjetje pomemben akter na Balkanu. Spomnil je, da so oddali ponudbo za prevzem srbskega Telekoma.

Arhiv Svet24

"To je jasen znak, da je bila celotna zgodba glede privatizacije Telekoma že od samega začetka sumljiva oz. bi bila neracionalna poteza," je prepričan T. Vatovec.

Če bo Slovenski državni holding šel v nov razpis za prodajo telekomunikacijskega operaterja, bo to po njegovem mnenju še en dokaz tega, da gre za razprodajo premoženja. Ob tem je poslanec spomnil, da sta strategija upravljanja državnih naložb in sveženj 15 naložb za prodajo dva dokumenta, ki se jih ne le lahko, pač pa tudi mora spreminjati.

V ZL napovedujejo, da bodo nadaljevali z nasprotovanjem prodaji državnega premoženja, zgodba s Telekomom pa je po njihovem mnenju svojevrsten precedens, ki jim daje prav.

Britanski investicijski sklad Cinven kot edini ponudnik za nakup 72,75-odsotnega deleža Telekoma Slovenije ne želi nadaljevati pogajanj za zaključek prodajnega postopka, so danes sporočili iz Slovenskega državnega holdinga (SDH) in dodali, da je s tem postopek prodaje Telekoma uradno zaključen.

SDH, ki je prodajni postopek vodil v imenu konzorcija prodajalcev na čelu z državo kot največjim lastnikom Telekoma Slovenije, je sporočilo Cinvena prejel v ponedeljek. Cinven jim je v dopisu sporočil, da ob upoštevanju več pomembnih dogodkov, ki so se zgodili od junijske ponudbe za nakup Telekoma Slovenije, transakcija zanj ni več ekonomsko vzdržna.

STA