Slovenija

Francija predstavila 600 milijonov evrov vreden program pomoči kmetom

T.C.
26. 7. 2015, 21.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Francoska vlada je po demonstracijah pred dnevi predstavila 600 milijonov evrov vreden program pomoči kmetom, ki jih je prizadela kriza. Med drugim jim bo odpisala za okoli 100 milijonov evrov davkov in dolgov ter pripravila za dodatnih 500 milijonov evrov sredstev, s katerimi jim bo omogočila več časa za razna poplačila.

Reuters

Vidimo stisko kmetov, med katerimi jih mnogo trdi, da so zaradi nižjih cen in večje konkurence na robu bankrota, je dejal premier Manuel Valls.

"Opazili smo strah pred prihodnostjo, pa tudi željo, da bi opravili delo, ki je več kot le to - biti kmet pomeni veliko žrtvovanja ... in prispevanja k edinstveni nalogi - nahraniti Francoze," je dejal.

Poleg omenjenih ukrepov bo francoska investicijska banka namenila še 500 milijonov evrov za posojila kmetom, da bi izboljšali njihovo likvidnost.

sta

V preteklem tednu so francoski kmetovalci po mestih raztresali gnoj in zapirali ceste ter turistom onemogočali dostop do normandijskega Mont St-Michela, ene najbolj obiskanih znamenitosti v državi.

Francoske kmete so prizadele nižje cene svinjine, govedine in mleka, saj so se v državi, ki slovi po svoji kuhinji, začele spreminjati prehranjevalne navade - Francozi jedo vse manj mesa.

Po podatkih kmetijskega ministra Stephana Le Folla naj bi bilo okoli deset odstotkov oziroma okoli 22.000 kmetij v Franciji na robu bankrota, skupno pa naj bi njihovi dolgovi dosegali okoli ene milijarde evrov.

Čeprav kmetijstvo v francoski bruto domači proizvod prispeva le okoli dveh odstotkov, pa neposredno in posredno zagotavlja skoraj milijon delovnih mest, zaradi česar so politiki vselej pripravljeni poslušati njihove zahteve.

Zaradi nezadovoljstva kmetov se je oglasil tudi predsednik Francois Hollande, ki je potrošnike pozval, naj opravijo svojo nalogo in "jedo kar največ v Franciji pridelane hrane".