Slovenija

Elektronska pošta je "ubila" klasično

T.C.
26. 7. 2015, 20.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Trendi na poštno-logističnem področju so se v zadnjih letih zelo spremenili. Več kot 40 odstotkov prebivalcev je v zadnjih letih več kot 60 odstotkov klasične pisne komunikacije zamenjalo z elektronsko, kažejo rezultati raziskave Pošta Slovenije z zunanjim izvajalcem, v kateri je sodelovalo prek 2000 vprašanih.

Thinkstock

Raziskava Pošte Slovenije je pokazala, da so prebivalci pošto v zadnjem letu večinoma obiskali enkrat do dvakrat mesečno. Pri tem jih je več kot 77 odstotkov najpogosteje obiskalo tisto enoto pošte, ki je najbližja njihovemu prebivališču.

Na pošto so se največkrat odpravili zaradi oddaje ali prevzema pisma ali paketa, najbolj poredko pa zaradi nakupa srečk ali dviga oz. pologa gotovine. Na podeželju je obisk pošte pogosto povezan s plačilom položnic, so sporočili iz Pošte Slovenije.

Pri pošiljanju in prejemanju pošiljk sta za prebivalce v povprečju najpomembnejši zanesljivost prenosa pisem in paketov, manj pomembni pa cena storitve za prenos paketov in pisem. Večina anketirancev ali nekaj manj kot 84 odstotkov je menila, da je dostava pisem v dveh delovnih dnevih ustrezna, podoben odstotek vprašanih pa je enako menilo za dostavo paketov.

Raziskava je pokazala, da nekaj manj kot polovica vprašanih naroča blago prek spletnih trgovin občasno, pogosto pa 18,7 odstotka anketirancev. Dostava paketov od pet do šestkrat tedensko je pomembna za polovico vprašanih, so rezultate raziskave predstavili v Pošti Slovenije.

Reuters