Slovenija

Študentska družina živi v študentskem domu in se preživlja s štipendijo

T.C.
12. 7. 2015, 19.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

V Sloveniji uradnih podatkov o številu študentskih družin ni, ker njihov poseben položaj ni določen z zakonom in se o njih ne vodi posebna statistika. Po zbranih podatkih ŠOS, ki jih pridobiva od študentskih organizacij, je takšnih družin 142. Povprečna družina živi v študentskem domu in se preživlja s štipendijo, največ družin ima enega otroka.

STA

Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) podatke o študentskih družinah posredujejo društva Kluba študentskih družin Slovenije oziroma študentske organizacije, ki izvajajo posebne aktivnosti za te družine. Ni pa nujno, da so v te aktivnosti vključene vse študentske družine, ki bivajo v nekem študijskem središču, so navedli v ŠOS.

STA

V Ljubljani je tako registriranih 77 članov društva, pri čemer je lahko član en starš ali oba, družina ima lahko enega otroka ali več, so pojasnili v ŠOS. V Mariboru je v društvu 35 družin, na Primorskem pa je po podatkih tamkajšnje študentske organizacije okoli 30 študentskih družin.

Študentska družina je družina, v kateri ima vsaj en izmed staršev status študenta. "Takšna družina uživa posebno varstvo, saj predstavlja občutljiv subjekt v študentski populaciji," so poudarili v ŠOS. Takšni družini pripadajo tudi določene socialne olajšave in dodatne subvencije, na primer tudi možnost deset dodatnih subvencioniranih obrokov mesečno za vsakega otroka iz naslova študentske prehrane.

Arhiv

Marca lani je to možnost koristilo 646 študentov, največ (529) jih je imelo enega otroka, 95 dva otroka, 17 tri otroke, trije študentje štiri otroke, dva študenta pa pet otrok.

Študentske družine večinoma bivajo v študentskih domovih. Pomoč jim nudijo študentske organizacije, ki izvajajo aktivnosti v sodelovanju s klubom študentskih družin. Med drugim financirajo različne športne in zabavne dejavnosti za otroke, izlete, počitnikovanja za družine, delavnice, nudijo informacijsko podporo in drugo.

Eden tradicionalnih projektov je Škisova štorklja Zveze študentskih klubov Slovenije (Škis), ki osvešča javnost glede problematike teh družin. V zadnjih letih projekt vključuje še delavnice za otroke ter razstavo izdelkov v vrtcu v Rožni dolini.

Da je študentsko in hkrati družinsko življenje lepo, je razkrila absolventka magisterija razrednega pouka na mariborski univerzi Barbara Breznik, ki s svojim fantom, absolventom logistike sistemov, in sinom biva v študentskem domu na Gosposvetski cesti. "Imamo svoj apartma z lastnim vhodom in zelo prostornim stanovanjem. Za minimalne stroške dobimo ogromno. Preživljamo se s štipendijo, otroškim dodatkom in fantovim dohodkom od igranja rokometa,".

Grega Wernig / M24

Kot pravi, so s stanjem zelo zadovoljni. Sina je dobila v tretjem letniku dodiplomskega študija in je brez kakršnihkoli problemov doštudirala v roku, a brez pomoči prijateljev in družine seveda ne bi šlo, je dejala.

"Zaenkrat nimamo problemov, nimamo prostorske, ne finančne stiske, še vedno se imamo radi najbolj na svetu, uživamo študentsko in družinsko življenje in ne bi spreminjali ničesar," je dejala Breznikova, katere družina se bo decembra povečala za še enega člana.

Thinkstock



http://svet24.si/clanek/55a27158822b7/nemske-zavarovalnice-za-ukradena-kolesa-izplacale-100-milijonov-evrov