Slovenija

Mramor v Parizu o davkih in okoljski politiki

STA/J.P.
3. 7. 2015, 06.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Finančni minister Dušan Mramor se bo na povabilo direktorja centra za davčno politiko in administracijo pri Organizaciji za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) Pascala Saint-Amansa danes v Parizu udeležil mednarodne konference o davkih. Gre za šesto v seriji konferenc, ki bo tokrat posvečena okoljski politiki in davkih.

STA

Cilji okoljske politike, ki temeljijo na zmanjšanju pričakovanih stroškov podnebnih sprememb, so visoko na dnevnem redu politik. Davki so eden izmed instrumentov politike, ki lahko prispevajo k uresničevanju teh ciljev, saj lahko spodbujajo uporabo in razvoj cenovno učinkovitejših načinov za zmanjšanje vplivov na okolje, so sporočili s finančnega ministrstva.

Udeleženci konference bodo ugotavljali, kako oblikovati sistem obdavčenja z namenom podpore okoljskim ciljem ter kako naj se okoljski vidik vključi v širšo davčno politiko ob upoštevanju distribucijskih učinkov in vpliva na konkurenčnost.

Čeprav davki lahko igrajo ključno vlogo pri podpiranju ciljev okoljske politike, pa je njihov potencial v celoti le redko dosežen v praksi. Udeleženci konference bodo ugotavljali, kako oblikovati sistem obdavčenja z namenom podpore okoljskim ciljem ter kako naj se okoljski vidik vključi v širšo davčno politiko ob upoštevanju distribucijskih učinkov in vpliva na konkurenčnost.

Minister Mramor bo kot govorec sodeloval na zaključnem plenarnem panelu z naslovom Nasproti usklajenim strategijam za okoljsko davčno reformo in rast, ki bo razpravljal o ugotovitvah konference.

Ob robu konference se bo predvidoma sestal še z vodjo uslužbencev OECD Gabrielo Ramos. Predvideno je tudi srečanje z Saint-Amansom, s katerim se bo pogovarjal tudi o nadaljnjem sodelovanju OECD in Slovenije na davčnem področju in z drugimi visokimi predstavniki OECD glede sodelovanja na ostalih finančnih področjih.