Slovenija

Delničarji Gorenja med drugim o izplačilu dividend

STA/J.P.
3. 7. 2015, 06.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Delničarji Gorenja bodo na danes med drugim odločali o izplačilu dividend. Uprava in nadzorni svet predlagata, da se od 4,2 milijona evrov lanskega bilančnega dobička za izplačilo dividend nameni 1,4 milijona evrov oz. šest centov bruto na delnico. Preostanek dobička v višini 2,7 milijona evrov bi po predlogu ostal nerazporejen.

Wikipedia

Mali delničar Marko Grobelnik, ki je podal nasprotni predlog za uporabo bilančnega dobička, medtem predlaga, da se za izplačilo dividend nameni 3,6 milijona evrov oz. 15 centov bruto na delnico, preostalih približno 574.000 evrov pa bi ostalo nerazporejenih.

Grobelnik svoj predlog utemeljuje z besedami, da bi se s tem okrepilo zaupanje v samo skupino Gorenje oz. v njeno delnico. Uprava in nadzorni svet Gorenja njegovega predloga ne podpirata.

Skupščina bo odločala tudi o sejninah nadzornikov. Član nadzornega sveta bi tako za udeležbo na seji prejel sejnino v višini 275 evrov bruto. Nadzorniki bi po predlogu prejemali tudi osnovno plačilo za opravljanje funkcije, in sicer 15.000 evrov letno na posameznega člana.

Skupščina bo odločala tudi o sejninah nadzornikov. 

Predsednik nadzornega sveta bi bil upravičen tudi do doplačila v višini 50 odstotkov osnovnega plačila za opravljanje funkcije člana nadzornega sveta, podpredsednik pa do 10-odstotnega doplačila.

Poleg tega bodo delničarji odločali o imenovanju revizorja, po predlogu bi to delo opravila ljubljanska družba Deloitte Revizija.