Slovenija

Izsiljevanje Katarine Kresal in Mira Senice

M.R.
3. 7. 2015, 06.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Tožilci nekdanjemu novinarju Mitji Lomovšku očitajo dve nadaljevani kaznivi dejanji izsiljevanja odvetnika Mira Senice in njegove partnerke, nekdanje notranje ministrice Katarine Kresal.

STA

Včeraj je bil pred ljubljanskim okrožnim sodiščem mimo oči javnosti izpeljan predobravnavni narok. Po naših informacijah Lomovšek ni priznal krivde, glavna obravnava pa se bo menda začela v začetku oktobra.

Mediaspeed

Obdolženi Mitja Lomovšek ob zahtevi za izločitev javnosti: »Neresnice tožilstva so prehude, da bi jih prisotni novinarji dominantnih medijev lahko razumeli«.

Tajno o življenju vpletenih

Sodišče je namreč, še preden se je Lomovšek lahko izjasnil o krivdi, izključilo javnost na pobudo obdolženca, s čimer pa sta se strinjala tudi pooblaščenka oškodovancev in tožilstvo. Razlog? »Zaradi varovanja osebnega in družinskega življenja tako obdolženega Mitje Lomovška kot domnevnih oškodovancev Mira Senice in Katarine Kresal,« je bilo slišati. Po prepričanju obdolženca pa je javnost iz obravnave potrebno izključiti tudi zato, ker so »neresnice tožilstva prehude, da bi jih prisotni novinarji dominantnih medijev lahko razumeli«.

Po obsodbi ni odnehal

Sojenje se bo torej odvijalo za zaprtimi vrati, po naših informacijah pa se je Lomovšek v pravosodnem kolesju spet znašel, ker po zadnji pogojni obsodbi zaradi »teženja« Senici in Kresalovi prek elektronske pošte kar ni odnehal in je s še večjo vnemo tolkel po tipkovnici. Lomovšek pravi, da je v kazenskem spisu »27 montiranih elektronskih sporočil«. Šušlja se, da je tožilec Lomovšku včeraj brez uspeha ponujal po eno leto za vsako kaznivo dejanje izsiljevanja ter preklic dveh pogojnih obsodb. In sicer že omenjene za dve kaznivi dejanji poskusa izsiljevanja Senice in Kresalove, drugo »pogojko« pa je »fasal« za kaznivo dejanje maščevanja uradni osebi oziroma zaradi neprimernih elektronskih pisem sodnici, ki ji je bil sprva dodeljen primer.

Lomovšek je konec novembra 2012 na elektronski naslov Senice poslal sporočili, v katerih je njemu in njegovi partnerki grozil, da bo obračunal z njima, če mu ne bosta vrnila sedem milijonov evrov. Za začetek je predlagal, naj mu na očetov bančni račun nakažeta 50 tisoč evrov. Ker denarja ni dobil, se je smukal pred vrati odvetniške pisarne na Barjanski ulici v Ljubljani, ko pa ga je nekdo opazil, je zbežal. V notranjost ni prišel, zato je ostalo le pri poskusu kaznivega dejanja. Senica je zadevo prijavil policiji in stekli so postopki ...

Hujši od najhujših kriminalcev

»Nisem plašen človek in v svoji odvetniški karieri od leta 1986 sem srečal več deset tisoč ljudi, zastopal sem tudi velike kriminalce, pa takšnih groženj še nisem doživel,« je decembra predlani na sodišču med drugim dejal razvpiti ljubljanski odvetnik. Lomovšku so sodniki v tem primeru prisodili leto in sedem mesecev pogojnega zapora s preizkusno dobo štirih let, zaradi groženj sodnici pa je bil nekdanji novinar Slovenskih novic in spletnega portala pozareport.si obsojen na devet mesecev pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo dveh let.