Svet

Slovenka prva dama ZDA?

Žiga Kariž
3. 7. 2015, 06.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

V ZDA počasi postaja jasno, katera bodo imena, ki bodo igrala glavno vlogo v predsedniških volitvah prihodnje leto. Nepričakovano dobro kaže Donaldu Trumpu, kontroverznemu poslovnežu, ki je poročen s Slovenko Melanio Knauss.

Reuters

Prihodnje leto bodo Američani izbirali novega predsednika ZDA. Trenutne raziskave javnega mnenja kažejo, da na strani demokratov Hillary Clinton skorajda nima konkurence, pri republikancih pa je boj veliko bolj izenačen. Poleg Jeba Busha, ki naj bi ga glede na poročanje CNN-a podpiralo 19 odstotkov republikancev, presenetljivo dobro kaže tudi Donaldu Trumpu, kontroverznemu poslovnežu in možu Slovenke Melanie Knauss.

Trump, ki si je večino premoženja ustvaril z vlaganjem v nepremičnine, je svojo kandidaturo napovedal pred dvema tednoma. Že z uvodnim govorom, ki ga je imel v svoji stavbi Trump tower v New Yorku, je močno razburil javnost. Pred množico novinarjev in podpornikov ga je napovedala hčerka Ivanka Trump, do govorniškega odra pa ga pospremila žena Melania.

Reuters

Melania in Donald Trump sta se zaročila leta 2004, leta 2005 pa je sledila še poroka.

Govor, ki je razburil Ameriko

V zanj značilnem pompoznem govoru je večino časa namenil razlaganju, kako se bo lotil reševanja težav, ki jih imajo ZDA. Ob naštevanju vseh narodov in držav, ki so krivi za njihove težave, je med drugim izjavil tudi, da so priseljenci, ki v ZDA prihajajo iz Mehike, narkomani, kriminalci in posiljevalci. Da so med njimi sicer tudi dobri ljudje, a da so to v glavnem ljudje, ki v ZDA prinašajo težave. Šel je celo tako daleč, da je obljubil, da bo v primeru, da bo na volitvah zmagal, na južni meji zgradil zid in Mehiko pa prisilil, da ga bo plačala. Ob tem je dodal še: »Verjemite mi, nihče ne gradi zidov tako dobro kot jaz!«

Njegove izjave so močno razburile javnost, in kot kaže, bo zaradi njih zašel tudi v poslovne težave. Znano je namreč, da je lastnik licenc za izbor Miss ZDA in Miss Universe. Pogodbo za prenose izborov je imel s televizijsko hišo NBC, ki pa je zaradi spornih izjav prekinile sodelovanje z njim. Po vzoru omenjene televizije so se odločili tudi številni sodelavci, med drugim voditeljica izbora za Miss ZDA Cheryl Burke.

Presenetljivo dobri rezultati

A Trumpa, kot kaže, to ne bo ustavilo. Poslovnež, ki je znan po tem, da je že večkrat bankrotiral in se nato znova pobral, se lahko zaenkrat le smeje. Njegove ksenofobne izjave so očitno naletele na dober odziv, saj se je po priljubljenosti med 15 republikanskimi kandidati glede na najnovejše podatke CNN z dvanajstodstotno podporo zavihtel celo na drugo mesto, takoj za Jebom Bushem, ki ga podpira 17 odstotkov simpatizerjev republikanske stranke.

»Če bom izbran za predsednika ZDA, bom na južni meji zgradil velik zid in Mehiko prisilil da ga plača.« Donald Trump

Politični analitiki Trumpovim populističnim nastopom ne prepisujejo velike teže in ni malo tistih, ki menijo, da s kandidaturo niti ne misli resno. Svoja politična stališča namreč pogosto spreminja, prav tako kot tudi strankarsko pripadnost. Nekaj časa je bil član reformistične stranke, ki jo je ustanovil Ross Perot, nato je bil med letoma 2001 in 2009 član demokratske stranke, od leta 2009 pa njegovim potrebam najbolje služijo republikanci.

Saj ne misli resno

Glede njegovih ambicij, da bi postal voditelj svobodnega sveta, kot Američani pogosto imenujejo svojega predsednika, prevladuje mnenje, da predsedniške volitve uporablja zgolj kot reklamno kampanjo za svoje ime oziroma blagovno znamko Trump. Tako kot letos je namreč Trump pompozno paradiral po ZDA že ob predsedniških volitvah leta 2012 in nato, ko se je približal trenutek odločitve, od svojih namenov odstopil.

Treba je namreč vedeti, da je največji Trumpov posel prav prodajanje lastnega imena. Številne stavbe in produkti, ki nosijo njegovo ime, namreč z njim v resnici nimajo nobene druge povezave kot to, da jim je za dober denar posodil ime, ki naj bi v svetu simboliziralo uspeh, sposobnost in bogastvo. Tako so njegovi nastopi v različnih televizijskih oddajah, resničnostnih šovih in nenazadnje na volitvah zgolj izvrsten način za promocijo in potrjevanje podobe uspešnega bogataša.

3,7 milijarde evrov naj bi bilo po oceni revije Forbes vredno premoženje Donalda Trumpa

2,9 milijarde evrov – toliko je Trump ocenil vrednost svoje podobe

4 podjetja Donalda Trumpa so že bankrotirala

Koliko je Donald Trump v resnici vreden?

Velika neznanka je, koliko je v resnici vreden: revija Forbes je njegovo premoženje ocenila na 4,1 milijarde dolarjev (3,7 milijarde evrov), medtem ko je sam medijem poslal računovodsko poročilo, iz katerega naj bi bilo razvidno, da ima pod palcem kar 8,7 milijarde dolarjev (7,8 milijarde evrov). V poročilu, s katerim je medijem mahal tudi na razglasitvi svoje kandidature za predsednika, je med drugim tudi ocena, da svoje ime oziroma svojo podobo ceni na kar 3,3 milijarde dolarjev oziroma 2,9 milijarde evrov.

Slovenka v Beli hiši?

Če bi Trump s svojim populizmom dejansko uspel prepričati ameriške volivce in postal predsednik, bi prva dama postala Melania Trump, ki se je kot Melanija Knavs rodila leta 1970 v Sevnici. Po uspešni manekenski karieri se je leta 2005 poročila s Trumpom, leta 2006 pa sta zvezo nadgradila z rojstvom sina Barrona. Leta 2010 je v sodelovanju s podjetjem QVC na tržišče poslala linijo svojega nakita z imenom Melania Timepieces & Jewelry, pred dobrim letom papredstavila tudi kolekcijo za nego kože s kaviarjem. Lani so nekateri slovenski mediji namigovali na to, da naj bi bila lepotica tik pred ločitvijo, a se je vse skupaj izkazalo za zlobne govorice in Melanio smo lahko 16. junija videli, kako je moža podprla v bitki za položaj predsednika. O kandidaturi svojega moža je obvestila tudi svoje oboževalce, ki ji sledijo preko socialnih omrežij Facebook in Twitterj, navezale je že stike z novinarji, ki pokrivajo dogajanje v Beli hiši, saj se je aprila udeležila slavnostne večerje, ki jo tradicionalno ameriški predsednik pripravi za novinarje.