Slovenija

DeSUS in novo vodstvo Zdusa bosta začrtala smernice

STA/J.P.
3. 7. 2015, 06.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Vodstvo stranke DeSUS in novoizvoljeno vodstvo Zveze društev upokojencev Slovenije (Zdus) se bosta danes sestala na spoznavnem delovnem sestanku, na katerem bodo začrtali smernice bodočega sodelovanja pri zastopanju pravic starejših.

sta

Novoizvoljeni predsednik Zdusa Anton Donko v svojem štiriletnem mandatu napoveduje konstruktivno sodelovanje z vsemi političnimi strankami, zlasti glede tem, ki zadevajo upokojence. To so denimo zdravstvena reforma, zakon o dolgotrajni oskrbi in pokojninske spremembe, je dejal za STA.

Veliko projektov, ki se nanašajo na starejše, je odprtih. 

Sodelovali bodo z vsemi strankami, ki bodo zagovarjale pravice starejših, je zagotovil. Spomnil je, da so v letošnjem letu obiskali že vse poslanske skupine, zdaj pa začenjajo nov krog pogovorov z njimi in tudi z vodstvi strank.

Veliko projektov, ki se nanašajo na starejše, je namreč odprtih. Pri tem je spomnil na zakon o dolgotrajni oskrbi, na zdravstveno reformo in na spremembe na pokojninskem področju. Pri slednjem je omenil neurejeno vprašanje poklicnih pokojnin, ki pa naj bi ga rešili še letos.

Donko je na volilnem zboru članov Zdusa 24. junija dobil soglasno podporo. Nasledil je dotedanjo predsednico zveze Matejo Kožuh Novak, ki je bila na tem mestu dva štiriletna mandata.

Ob izvolitvi je dejal, da aktivnosti zveze z več kot 200.000 člani v tem letu izhajajo iz treh nalog, ki so zaščita pravic, skrb za aktivno in zdravo staranje ter medsebojna pomoč starejšim.