Slovenija

Uradno: v primeru Janše izrazito korupcijsko tveganje

Luka Tetičkovič
27. 6. 2015, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je izdala zaključne ugotovitve glede premoženja prvaka opozicije Janeza Janše. Na podlagi uradnih virov sklepajo, da se je Janši med opravljanjem funkcije poslanca in predsednika vlade premoženje nepojasnjeno povečalo za najmanj 210.000 evrov.

Svet24

KPK je včeraj sprejela zaključne ugotovitve v primeru nadzora nad premoženjskim stanjem predsednika stranke SDS Janeza Janše. Osnutek ugotovitev so zavezancu v izjasnitev poslali 26. maja, ker pa izjasnitve niso prejeli, so postopek včeraj zaključili. Dokument o ugotovitvah je bil na seji senata KPK sprejet soglasno, namestnica predsednika KPK Alma Sedlar je sicer napovedala pritrdilno ločeno mnenje.

»Del omenjenega povečanja premoženja je povezan z izrazitimi korupcijskimi tveganji v povezavi s poslovanjem pravnih oseb v lasti enega od njegovih družinskih članov.« Zaključno poročilo KPK

Zamujal, zamujal, zamujal

KPK ugotavlja, da Janša v zakonskem roku ni prijavil nakupa trisobnega stanovanja, ki ga je pridobil leta 2005 in bi ga moral prijaviti najpozneje 30 dni po prejemu dohodninske odločbe za leto 2005. Prijavo je opravil šele 15. oktobra leta 2007. Isti rok je zamudil tudi glede prijave prodaje kmetijskih zemljišč v občini Trenta. Zamujal je tudi glede prijave najema hipotekarnega kredita v višini 135.000 evrov. Poleg tega, da je zamujal s prijavo glede osebnega avtomobila znamke Volvo XC 70, je komisijo tudi zavajal. Vozilo je kupil za 46 tisočakov, KPK pa ob tem neresnično prikazoval, da je vozilo vredno le 14 tisočakov in pol.

Stranka mu je bila porok za polmilijonski kredit

KPK še navaja, da ji Janša ni prijavil, da je bila SDS porok za kredit v višini 500.000 evrov, ki ga je najel leta 2011. Pozabil je prijaviti, da je bil porok družinskemu članu pri najemu posojila v višini 125.000 evrov in da je na svoj transakcijski račun leta 2005, ko je bil predsednik vlade, položil 33 tisočakov gotovine.

500.000 tisoč evrov kredita je najel, porok mu je bila SDS. 32.000 evrov je zamolčal glede vrednosti svojega vozila. 210.000 evrov nepojasnjenega premoženja je odkrila KPK. 100.000 evrov je zaradi preplačil pravne osebe Janša prihranil pri nakupu stanovanja.

Izrazito korupcijsko tveganje

Janši se je premoženje glede na ugotovljene uradne vire dohodkov in premoženja v nadzorovanem obdobju, ko je opravljal funkcijo poslanca in predsednika vlade, nesorazmerno in nepojasnjeno povečalo za najmanj 210.000 evrov, pri čemer je komisija ugotovila, da je Janša iz premoženja, ki ne izvira iz njegovih uradno znanih prihodkov, med drugim sofinanciral nakupe nepremičnin, tekoče stroške nepremičnin, nakup vozila višjega cenovnega razreda, stroške zavarovanja in servisiranja vozila, stroške sodnih postopkov, zasebna potovanja v tujino in podobno. Komisija je prav tako ugotovila, da je del omenjenega povečanja premoženja povezan z izrazitimi korupcijskimi tveganji v povezavi s poslovanjem pravnih oseb v lasti enega od njegovih družinskih članov. »Leta 2005 je Ivanu Janezu Janši podjetje Imos prek povezanega podjetja Eurogradnje z odkupom in večkratnim preplačilom vrednosti nepremičnin dejansko do skoraj polovice sofinanciralo nakup stanovanja v Ljubljani, kar po oceni komisije glede na okoliščine posla utemeljuje sklep, da je s tem Ivan Janez Janša pridobil premoženjsko korist (poleg premoženja iz prejšnje točke) od gospodarske družbe Imos v okvirni višini najmanj 100.000 evrov,« so še zapisali v KPK.

Janša medtem vztraja, da mu možnost za izjasnitev ni bila podana. Zavrača »absurdne trditve, ki jih KPK v osnutku navaja«, češ da zanje ni dokazov.