Slovenija

Nadomestilo plače še vedno prejema pet nekdanjih poslancev

STA / T.C.
16. 5. 2015, 09.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Deset mesecev po predčasnih parlamentarnih volitvah pet nekdanjih poslancev, ki niso bili znova izvoljeni na to funkcijo in si v tem času niso uspeli najti nove zaposlitve, še vedno prejema nadomestilo plače. Gre za dolgoletne poslance, med njimi so trije sedeli v poslanskih klopeh SDS, po eden pa v vrstah SD oziroma SLS.

sds
Poslanci opozicijske SDS so danes zahtevali sklic parlamentarnih odborov za obrambo in za notranje zadeve.

Iz vrst nekdanjih poslancev SDS nadomestilo plače prejemajo Alenka Jeraj, Zvone Černač in Ivan Grill. Nove zaposlitve si ni uspel najti niti Franc Pukšič, ki je bil poslanec iz parlamenta izpadle SLS, nadomestilo pa prejema tudi nekdanji poslanec SD Samo Bevk.

Arhiv Svet24

O razlogih, da njihovi nekdanji poslanci še vedno prejemajo nadomestilo, v SDS pojasnjujejo, da se iz različnih razlogov niso mogli vrniti na delovno mesto, ki so ga zasedali pred nastopom poslanske funkcije. Navajajo: "Zato si bodo morali poiskati drugo zaposlitev, kar ob skoraj 130.000 brezposelnih ne bo ravno lahka naloga".

Tudi Franc Pukšič se zagovarja: "Sem še brezposeln, kljub temu da intenzivno iščem službo in se aktivno prijavljam na veliko razpisov."

Prav tako Samo Bevk trenutno nima zaposlitvenih priložnosti.  "Ko pa bo prišla, bom razmislil, kako naprej," je dejal.

Vseh pet poslancev ima pravico do prejemanja nadomestila največ do enega leta, torej do začetka avgusta. Nadomestila pa državni proračun stanejo nekaj več kot 16.000 evrov na mesec.

Pravico do nadomestila plače ureja zakon o poslancih, ki poslancem po prenehanju funkcije omogoča prejemanje nadomestila, in sicer v višini 80 odstotkov zadnje poslanske plače. Do tega so upravičeni, če iz objektivnih razlogov ne morejo nadaljevati prejšnjega dela ali dobiti druge ustrezne zaposlitve in se ne morejo upokojiti brez zmanjšanja pokojnine.

sds

Do tega dohodka je nekdanji poslanec upravičen, dokler se ne zaposli ali začne opravljati pridobitne dejavnosti oziroma dokler ne izpolni navedenih pogojev za upokojitev, vendar najdlje šest mesecev od prenehanja mandata. Pravica do nadomestila se lahko podaljša do izpolnitve pogojev za upokojitev, vendar najdlje še za šest mesecev.

Tisti poslanci, ki so zasedali poslansko mesto tudi v prejšnjih sklicih, pa imajo za vsak prejšnji zaporedni mandat pravico do dodatnega trimesečnega nadomestila plače, vendar ne več kot šest mesecev skupaj. Po drugi strani pa poslanec, ki mu je funkcija prenehala prej kot v šestih mesecih, nima pravice do nadomestila plače.

Čas prejemanja nadomestila se poslancu šteje v delovno dobo. V tem času je socialno zavarovan, ob upokojitvi pa mu pripada pravica do odpravnine.

Poslancu poleg nadomestila ne pripadajo povračilo stroškov za prevoz na delo in z dela, regres za prehrano, regres za letni dopust, nadomestilo za ločeno življenje, mesečni pavšal za pokrivanje stroškov za opravljanje funkcije poslanca v zvezi z delom v volilni enoti in podobno.

Vse to omogoča zakon o poslancih, ki so ga seveda potrdili - poslanci.