Vreme

Vremenskih ekstremov ne pričakujemo

T.C.
16. 5. 2015, 07.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Danes dopoldne bo pretežno oblačno, ponekod bo občasno še deževalo, popoldne pa se bo delno zjasnilo.

Davorin Volavšek Photography
Danes bodo temperature povsem poletne.

Na Primorskem bo pihala šibka do zmerna burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 16 do 20, na Primorskem do 23 stopinj Celzija.

Jutri bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Najnižje jutranje temperature bodo od 7 do 12, na Primorskem do 15, najvišje dnevne od 22 do 27 stopinj Celzija.

Kako kaže?

V ponedeljek in torek bo pretežno jasno in topleje.

In kako se bomo počutili?

Danes se bodo pri vremensko občutljivih ljudeh še pojavljale z vremenom povezane težave, tudi nekateri bolezenski znaki bodo še okrepljeni. Priporočamo dosledno upoštevanje morebitnih predpisanih diet in odmerkov zdravil ter večjo previdnost.

Ob padavinah v zraku ne bo cvetnega prahu. V daljših suhih obdobjih bodo razmere sledeče. V nižinah bo obremenjenost zraka s cvetnim prahom trav srednje visoka do visoka, preobčutljivi posamezniki bodo zato imeli težave z zdravjem.

V zraku bodo še manjše količine cvetnega prahu malega jesena in hrasta. Posamezna zrna divjega kostanja, javorja, oreha, bukve, trpotca in kislice so manjšega alergološkega pomena. V zraku bodo tudi večje količine cvetnega prahu iglavcev. Močan vonj oddajajo metuljasto oblikovani cvetovi robinije (Robinia pseudoacacia), gre za žužkocvetno vrsto, zato v zraku skorajda ni cvetnega prahu.

V tem času plodijo topoli in vrbe, ki sproščajo v zrak vataste plodove, ki niso alergogeni. V Primorju bo obremenjenost zraka s cvetnim prahom trav srednje visoka do visoka, preobčutljivi posamezniki bodo zato imeli težave z zdravjem. Tudi mali jesen še lahko povzroča težave. V zraku bo prisoten tudi cvetni prah cipresovk/tisovk, bukve, divjega kostanja, trpotca in iglavcev. Cveti krišina, zato imajo lahko nekateri preobčutljivi posamezniki v Primorju težave.