Slovenija

Država bi morala Hiši hospic zagotoviti pol milijona na leto

STA
6. 5. 2015, 14.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Hiša hospic bo zaprla vrata takoj, ko bodo premestili še zadnjo bivajočo v hiši. Za to potezo so se odločili, ker se doslej z državo niso uspeli dogovoriti glede financiranja. Zato so predstavniki Hiše hospic danes pozvali pristojne, naj vendarle pride do sistemske rešitve financiranja hospic dejavnosti.

Foto Tomek
Ministrica za delo Anja Kopač Mrak obžaluje, da bo Hiša hospic zaprla svoja vrata. Ministrstvo za delo je po njenih besedah od leta 2000 sodelovalo pri njenem financiranju na različne načine. Ministrstvo za zdravje pa opozarja na mrežo, v kateri bodo izvajalci usposobljeni za nudenje oskrbe ob koncu življenja, vključno s hospic oskrbo.

Predsednica Slovenskega društva hospic Renata J. Roban je na današnji novinarski konferenci dejala, da Hiša hospic, ki kot edini hospic v državi nudi celostno oskrbo umirajočim, vsak mesec poglablja izgubo za 45.000 evrov, zato so primorani zapreti vrata.

A v petih letih, odkar so odprli vrata, do sistemskega dogovora glede financiranja hospic dejavnosti ni prišlo. Robanova meni, da 500.000 evrov, kolikor znaša letni proračun za delovanje Hiše hospic, ne bi smel biti noben zalogaj za državo.

Hiši je bilo sicer ponujenih več možnosti, od tega da bi se financirali preko različnih bolnišnic do koncesije. Vendar nobene od ponujenih možnosti niso sprejeli, prav tako se niso prijavili na razpis za koncesijo za institucionalno varstvo na smrt bolnih.

Robanova, ki je prevzela vodenje društva decembra lani, pravi, da se za možnost financiranja preko druge bolnišnice niso odločili, ker bi tako postali le negovalna bolnišnica, pri koncesiji pa so bili pogoji tako postavljeni, da bi tudi vodili v zaprtje hiše.

Z ministrstvom za zdravje so se še nedavno dogovarjali glede financiranja. Zadnja ponudba ministrstva je po besedah Robanove znašala 20 evrov na posteljo na dan, medtem ko bi potrebovali med 50 in 60 evrov na posteljo. Hiša lahko sicer sprejme največ 12 varovancev oz. ima toliko postelj.

Po mnenju zdravnika Deana Klančiča so bile ponujene rešitve in koncesija bolj administrativni oz. birokratski izgovor, da se nečesa ne naredi. "Nekatere rešitve so na dlani, samo če jih želimo, in upati si moramo," je prepričan.

Hiša se je ves ta čas večinoma financirala s pomočjo donacij

Ljubljanski župan Zoran Janković upa, da do zaprtja Hiše hospic ne bo prišlo. "To bi bila največja traparija in nesreča Ljubljane," je dejal  in obenem napovedal, da bo Ljubljana hiši finančno pomagala tudi vnaprej, kot ji je v preteklosti že.

Lani pa so določena sredstva dobili tudi od ministrstva za delo. V Hiši hospic so sicer zaposleni koordinatorka zdravstvene nege, negovalka in gospodinja. Ostali so pogodbeni sodelavci ter prostovoljci, ki so lani v hiši opravili preko 5000 ur.

V hiši si po besedah Robanove prizadevajo, da bi prišli do dogovora, v okviru katerega bi del sredstev dobili od ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, del od ministrstva za zdravje, del pa od donacij.

Po besedah Klančiča je tudi v tujini financiranje hospic dejavnosti organizirano tako, da država prispeva med 30 in 70 odstotkov sredstev.