Slovenija

Dunajska borza razmišlja o prodaji Ljubljanske borze

sta/mv
1. 5. 2015, 11.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Dunajska borza razmišlja o prodaji Ljubljanske borze. Zanjo je interes izkazalo več interesentov, na Dunaju pa preučujejo vse možnosti in ekonomsko sprejemljive ponudbe. Te bodo preučili do sredine letošnjega leta, so povedali na dunajski borzi Wiener Börse.

"Trenutno preučujemo vse možnosti in ekonomsko sprejemljive ponudbe. Odločili se bomo na podlagi ekonomskih kriterijev in nismo pod pritiskom, da moramo čimprej prodati. Za zdaj ne moremo razkriti podrobnosti in odločitve. Različne možnosti bomo preučili do sredine leta," so navedli na dunajski borzi. Na Dunaju so izrazili zadovoljstvo nad interesom za Ljubljansko borzo. "To je dokaz, da smo dobro opravili domačo nalogo. V okviru skupine CEESEG smo postavili visoke standarde in mednarodno kakovost," so poudarili na dunajski borzi. Skoraj sedem let po tem, ko je prešla pod okrilje Dunajske borze oz. CEESEG, v katero se je kasneje preimenovala Dunajska borza, je tako Ljubljanska borza spet na prodaj. Na Dunaju imena interesentov ne razkrivajo, je pa časnik Finance minule dni pisal, da se za Ljubljansko borzo zanima zagrebška borza. Po neuradnih, a zanesljivih informacijah Financ, se Zagrebčani za Ljubljansko borzo zanimajo tudi zaradi tehnologije, da bi lahko uporabljali isto platformo. Ljubljanska in zagrebška borza sicer sodelujeta že dolgo, denimo z organiziranjem investicijskih dogodkov za potencialne vlagatelje.

V zadnjih sedmih letih se je Ljubljanska borza precej skrčila

Ljubljanska borza je v rokah Dunajčanov od oktobra 2008. Od takrat se je Ljubljanska borza precej skrčila, in sicer tako po obsegu poslovanja kot številu kotirajočih podjetij. Veliko podjetij je bilo namreč v tem obdobju prodanih, zaradi česar so se umaknili z organiziranega trga, promet z vrednostnimi papirji tistih, ki še kotirajo, pa je skromen. V CEESEG so sicer z lanskim poslovanjem, ko so zabeležili priliv kapitala v višini 4,6 milijarde evrov, zadovoljni. Še posebej dobro se je lani odrezala Ljubljanska borza, so povedali na Dunaju. V 2014 se je skupini CEESEG pridružilo pet novih mednarodnih članov, z dvema borzama - kazahstansko in zagrebško - pa so začeli na novo sodelovati na področju izmenjave podatkov.

V CEESEG so za STA še navedli, da interes za kapitalsko povezovanje med evropskimi borzami ni več tako močan kot nekdaj, krepi pa se interes za sodelovanje, predvsem s tehnološkega vidika.