Slovenija

V nedeljo tek za tiste, ki tega ne morejo

M.V.
1. 5. 2015, 10.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

V nedeljo se bo istočasno na globalni dobrodelni tek Wings for Life World Run pognalo več kot 90.000 ljudi, ki bodo tekli na 35 lokacijah po vsem svetu. Start v Sloveniji bo ob 13. uri na Kongresnem trgu v Ljubljani. Startnine so namenjene neprofitni fundaciji Wings for Life, ki financira raziskovanje iskanja zdravil za poškodbe hrbtenjače.

Arhiv

Zaenkrat se je preko spleta na Wings for Life World Run po celem svetu prijavilo več kot 90.000 tekačev, prijave pa še niso dokončne, saj so možne še na dan dogodka.

Wings for Life World Run je globalni tek edinstvenega formata. Ob natanko isti uri bo na 35 lokacijah po vsem svetu startalo več deset tisoč tekačev in teklo za tiste, ki tega ne morejo početi zaradi svoje invalidnosti. Tekmovanje se od drugih loči tudi po tem, da udeleženci ne tečejo proti ciljni črti, temveč jih lovi zasledovalno vozilo, ki bo na vseh lokacijah startalo istočasno. Vse startnine in donacije so namenjene neprofitni fundaciji Wings for Life, ki financira raziskovalne projekte na področju hrbtenjače s ciljem, da se najde zdravilo za poškodbe hrbtenjače. Lani je bilo zbranih več kot tri milijone evrov. Tek bo letos potekal drugo leto zaporedoma.

Slovenski tek bo letos potekal pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, lokalni ambasadorji teka Roman Kejžar, Matej Markovič, Anja Klašnja, Nino Batagelj in Gal Jakič pa so Pahorja povabili, da se udeleži dogodka tudi sam.

Wings for Life so podprli tudi nogometaši NK Maribor, ki so ustanovili istoimensko tekaško skupino, slovenski skakalci, svetovni prvak v smučarskem krosu Filip Flisar, ki ima skupino Klub okroglih brkačev Slovenije, pa vse vabi, da se mu pridružijo z naslednjimi besedami: "Sem tekač! Najboljši tekač, ki sta ga videli. Tekel bom ... in to zelo!"

Preostali ambasadorji teka so smučarska tekačica Vesna Fabjan, ultramaratonec Dušan Mravlje, nekdanji smučar Jure Košir, kajakaš Peter Kauzer, lanski zmagovalec slovenskega teka triatlonec David Pleše, reper Zlatko, glasbena skupina Elvis Jackson, stand up komik Andrej Težak - Tešky, voditelj in model David Urankar.

Po svetu bo teklo veliko športnih zvezdnikov. Udeležbo sta potrdila avstralska voznika formule 1 Daniel Ricciardo in Mark Webber, nemška maratonka Sabrine Mockenhaupt, nekdanji francoski smukač Luc Alphand in švicarski velikan alpskega smučanja Bruno Kernen ter številni drugi. V zasledovalnem vozilu v Silverstonu bo sedel nekdanji voznik F1 David Coulthard, eden največjih podpornikov teka, v Bukarešti bo za volanom avstrijski odvisnik od skokov s padalom Felix Baumgartner, Aleks Humar bo voznik zasledovalnega vozila na slovenskih tleh, njegov dirkaški sovoznik Florijan Rus pa bo sedel v drugem zasledovalnem vozilu.