Slovenija

Mariborski mestni svetniki za las sprejeli proračun

STA/G.G.
24. 4. 2015, 07.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Mariborski mestni svetniki so v četrtek po osmih urah zasedanja opravili drugo branje letošnjega občinskega proračuna. Predlog, ki je zastavljen v višini 97,8 milijona evrov, je podprlo 22 članov mestnega sveta, predvsem iz vrst koalicije župana Andreja Fištravca, 21 jih je bilo zaradi neupoštevanja njihovih pripomb proti.

STA
Poleg proračuna so imeli mestni svetniki v četrtek na dnevnem redu še vrsto drugih zadev, a so sejo po glasovanju o proračunu nekaj po polnoči prekinili in jo bodo nadaljevali 5. maja.

Proti predlogu proračuna so glasovali med drugim v SMC, SDS, SD, Županovi listi prejšnjega župana Franca Kanglerja, Združeni levici ter Listi za pravičnost in razvoj (LPR). So pa podprli vseh 12 županovih dopolnil, s katerimi je v primerjavi s prvim branjem proračuna prerazporedil skupno 232.000 evrov. Tako so zagotovili dodatna sredstva za nakup knjižničnega gradiva, oglaševanje v središču mesta, obnovo objektov na Koroški 26 in Trubarjevi 27, javna dela, mladinske programe, materialne stroške osnovnih šol in mednarodne projekte.

Najbolj vroča razprava se je vnela glede zgodnjega poučevanja tujega jezika in računalništva v osnovnih šolah, ki ga občina v prihodnjem šolskem letu ne bo več financirala. Župan je povedal, da zadevo še preučujejo in da bodo lahko sredstva v ta namen omogočili z rebalansom proračuna. Tega je Fištravec že napovedal za september, ko bo vanj vključena tudi načrtovana reorganizacija mestne uprave.

Stranke in liste so za četrtkovo sejo pripravile več kot 70 dopolnil k predlogu proračuna. Več kot polovico jih je občinski urad za finance in proračun zavrnil, ker naj bi bila nepravilno vložena. Po protestu predlagateljev in posvetu statutarno pravne komisije so o njih kljub vsemu razpravljali. A zaradi enega glasu več na strani Fištravčeve koalicije so bila vsa po vrsti zavrnjeni.

Tako med drugim niso bili sprejeti predlogi za obnovo podružnične šole v Bresternici, vlaganja v opremo vrtcev in šol, asfaltiranje ceste na Žavcarjev vrh in nadaljevanje obnove stadiona Ljudski vrt. "Če že ustanavljamo občinsko pravobranilstvo, se lahko zmanjša načrtovane stroške odvetniških storitev občine in privarčevana sredstva nameni socialno najšibkejšim meščanom," je dejala mestna svetnica SDS Vladimira Cokoja.

Njena stranka je predlagala tudi odpoved sejninam mestnih svetnikov, kar so številni označili za populizem. "Če mislite, da bomo s tem drobižem rešili Maribor, je to višek sprenevedanja," je odgovoril Sašo Papp iz Liste župana Andreja Fištravca. Pri tej točki so izjemoma glasovali s poimenskim izrekanjem - predlog ni bil sprejet, saj ga je zavrnilo 25 od skupno 45 svetnikov.

Večinsko so zavrnili tudi predlog za zagotovitev sredstev za pilotni projekt participatornega proračuna. Fištravec je zatrdil, da je mogoče ta projekt podpreti že iz obstoječih postavk.

V proračunu so načrtovani prihodki v višini 89,5 milijona evrov, kar je za dobra dva milijona evrov več od lanske realizacije. Od lani je v mestni blagajni ostalo 6,4 milijona evrov, ostalo pa naj bi pokrili z dodatnim zadolževanjem v višini 1,9 milijona evrov. Ker je proračun uravnotežen, so predvideni odhodki enaki prihodkom.